Politik

UMNO enggan terima DAP dalam barisan exco

Pembentukan kerajaan negeri yang baru dengan UMNO tidak mungkin kerana parti UMNO enggan menawarkan jawatan exco negeri kepada DAP, kata Nga Kor Ming.

Pengerusi DAP Perak mendakwa setelah beberapa kali mengadakan rundingan antara DAP dan UMNO, yang terakhir telah membuat banyak tawaran tetapi menawarkan jawatan exco kepada PKR dan Parti Amanah Negara.

“Terdapat siri rundingan yang dilakukan antara kami (DAP) dengan UMNO sejurus selepas kami mengadap Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

“Walaupun UMNO mempunyai banyak tawaran kepada parti-parti Pakatan Harapan, mereka mengecualikan DAP.

“Sekiranya kami menerima tawaran itu, Pakatan di Perak akan putus.


“Kami (Pakatan) berdiri dan memberitahu UMNO bahawa kami hanya berdiri bersama sebagai blok. Jadi semua pihak perlu disertakan, atau tidak akan ada kesepakatan, ”katanya dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (11 Dis).

Pada 4 Disember, krisis politik Perak bermula selepas Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu kehilangan majoriti dalam usul keyakinan semasa persidangan sebelum mengundurkan diri keesokan harinya.

Beberapa pemimpin parti dipanggil untuk hadir bersama Sultan Nazrin termasuk Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Nga menambah bahawa setelah Zahid terpaksa meminta maaf kepada ketua Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mungkin ada masalah kepercayaan antara UMNO dan Perikatan.

Ini berlaku setelah UMNO menggulingkan Faizal yang juga Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

“Sepanjang krisis ini, Pakatan berpegang pada prinsipnya dan tidak mengalami kerugian.

“Rakyat akan dapat melihat bahawa Perikatan dan UMNO hanya memusatkan perhatian pada kepentingan peribadi mereka dan bukannya untuk kesejahteraan rakyat,” tambahnya.

Di DUN 59 kerusi, UMNO memegang 25 kerusi, Bersatu lima, Pas tiga, Gerakan satu dan Bebas.

Pembangkang memegang 24 kerusi – DAP (16), PKR (tiga) dan Amanah (lima).

(Visited 574 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button