Politik

Ummah minta Bersatu, Pas, UMNO halang DAP menang di Melaka

Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menyeru menyeru pemimpin parti UMNO, Bersatu dan Pas agar bersama-sama halang parti DAP daripada menang dalam pilihan raya di negeri itu.

Pengerusinya, Mohd Zai Mustafa berkata, kegagalan ketiga-tiga parti itu untuk bersatu hanya akan memberi peluang kepada DAP untuk mengusai Melaka.

“Kegagalan mewujudkan persefahaman politik hanya akan mengundang kekalahan dan memberi peluang besar kepada gabungan parti liberal yang dikuasai DAP akan menang.

“Semua pihak mesti menghalang DAP daripada menang di Melaka,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Mohd Zai ketiga-tiga parti berkenaan sudah pun menjadi kerajaan peringkat pusat dan ia wajar diteruskan di Melaka.


Menurut Mohd Zai, parti berkenaan, perlu menjadi contoh dan menjuarai perpaduan Melayu Islam dan perpaduan nasional masyarakat majmuk Keluarga Malaysia.

Seharusnya, kata beliau, agenda perpaduan perlu mengatasi segala-galanya demi agama, bangsa dan negara.

Pemimpin-pemimpin terbabit pemimpin perlu berjiwa besar dan mempuyai wawasan jauh ke hadapan melampaui kepentingan kelompok dan individu untuk kepentingan bangsa dan negara.

“Menonjolkan masyarakat Melayu yang bersatu akan membawa kepada perpaduan dan kesejahteraan masyarakat majmuk Keluarga Malaysia,” ujarnya.

Tambah beliau, gabungan ketiga-tiga parti berkenaan mampu mewujudkan kedamaian dan keharmonian kaum serta toleransi agama yang baik di negara ini.

Tambahnya, Pas sebagai parti yang berteraskan Islam wajar menjadi pendamai dan penyatu kepada penyatuan politik dengan menonjolkan Islam yang damai, adil dan bermuafakat akan membawa kepada konsep Islam yang memimpin umat.

Katanya, perpecahan parti politik dan pemimpin hanya akan membawa kepada kekalahan dan hilang kuasa.

“UMMAH menyeru kepada pemimpin Islam, persatuan NGO dan pemimpin masyarakat agar terus memperkasakan agenda perpaduan ummah dalam kalangan rakyat negeri Melaka,” jelasnya.-SM

(Visited 141 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button