Luar Negara

UK catat 22,961 kes Covid-19 semalam, hingga kini 42,000 maut

ANGKA jangkitan Covid-19 di United Kingdom melebihi 500,000 orang semalam menjadikan antara negara Eropah yang paling teruk dilanda wabak berkenaan.

Negara itu semalam mencatatkan 22,961 kes baharu meningkat hampir tiga kali ganda berbanding hari sebelumnya.

Pihak berkuasa kesihatan menyalahkan kesilapan teknikal terhadap lonjakan kes yang mendadak kerana tidak mengisytiharkan beberapa ribu kes baharu dari minggu terakhir bulan September.

Pegawai mengatakan bahawa masalah itu kini telah diselesaikan dan kes-kes sebelumnya yang hilang dalam kiraan rasmi akan dimasukkan semula ke dalam data.

United Kingdom kini telah mencatatkan 502,978 kes Covid-19 sejak bermulanya wabak tersebut dan 42,000 pesakit yang dijangkiti menemui maut.


Dalam wawancara dengan BBC pada hari Ahad, Perdana Menteri Boris Johnson mengatakan negara itu menghadapi “musim sejuk yang sangat sulit” dalam pertempuran melawan penyakit itu tetapi mengatakan ada ‘harapan’ untuk mengatasi jangkitan tersebut menjelang Krismas.

Sementara itu, pihak berkuasa kesihatan sedang menyusun program vaksinasi yang mengutamakan orang tua dan pekerja yang berisiko.

“Tidak akan ada vaksinasi orang di bawah 18 tahun,” kata ketua pasukan tugas vaksin Kate Bingham.

“Ini adalah vaksin khusus untuk orang dewasa, untuk orang yang berusia lebih dari 50 tahun, yang memberi tumpuan kepada pekerja kesihatan dan pekerja rumah jagaan dan mereka yang terdedah.”

Kerajaan Britain telah memesan puluhan juta dos vaksin dari pelbagai program penyelidikan farmaseutikal, termasuk yang diketuai oleh University of Oxford dan AstraZeneca.

Sembilan calon vaksin kini dalam peringkat akhir ujian klinikal, tetapi sejauh ini tidak ada petunjuk mengenai kapan vaksin akan siap untuk dilancarkan secara besar-besaran.-SM

(Visited 15 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button