Ekonomi

UK berminat tingkat kerjasama dengan Malaysia dalam teknologi digital

UNITED Kingdom (UK) telah menyatakan minat untuk meningkatkan kerjasama ekonomi dengan Malaysia, khususnya dalam bidang ekonomi digital, kata Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah.

Ekonomi digital juga merupakan salah satu bidang tumpuan Malaysia dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) dan dalam usaha membangunkan semula ekonomi pasca pandemik, tambahnya.

“[Akan ada] kerjasama dalam ekonomi digital dalam pelbagai perkara, termasuk dari segi pendidikan dan pertukaran maklumat, penyelidikan dan pembangunan dan sebagainya,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur pada Isnin (8 Nov).

Terdahulu, Saifuddin dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Luar, Komanwel dan Pembangunan, Elizabeth Truss.

Truss, yang tiba di Malaysia pada Ahad, sedang dalam lawatan pertamanya ke rantau Asia Tenggara sejak dilantik sebagai setiausaha luar UK pada September 2021.


Saifuddin berkata kedua-dua negara juga komited untuk mengukuhkan Komanwel selepas pandemik Covid-19.

“Ini mungkin masa yang sesuai untuk Komanwel melihat penekanan yang diperbaharui pada beberapa perkara. Dua perkara telah disebut sebelum ini dalam sektor ekonomi dan pendidikan bagi negara Komanwel,” katanya.

Tambah Saifuddin, Malaysia turut merakamkan penghargaan atas penglibatan UK dalam latihan ketenteraan sempena ulang tahun ke-50 Five Power Defence Arrangements (FPDA).

FPDA telah ditandatangani pada 1971 oleh lima negara iaitu Malaysia, Singapura, Australia, New Zealand dan UK.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button