Kesihatan

Uji 3 hari berturut-turut untuk Omicron, kata pakar virologi

GEORGE TOWN: Seorang pakar virologi telah mengesyorkan ujian kendiri Covid-19 setiap hari untuk orang yang rutinnya kerap berhubung dengan orang lain.

Ujian itu perlu dijalankan sekurang-kurangnya tiga hari berturut-turut untuk melindungi daripada varian Omicron dan empat hari berturut-turut daripada strain Delta, kata Kumitaa Theva Das dari Universiti Sains Malaysia.

Kumitaa memberitahu FMT bahawa Omicron boleh dikesan tiga hari selepas pendedahan, varian Delta pada hari keempat dan ketegangan asal Wuhan pada hari kelima.

Beliau berkata ujian kendiri seminggu sekali akan mencukupi bagi mereka yang tidak kerap keluar tetapi tinggal bersama mereka yang keluar.

Dia memberi amaran supaya tidak mempercayai keputusan negatif dalam ujian awal.


Kumitaa juga berkata pengalaman pengguna Twitter yang menguji negatif pada kit ujian kendirinya tetapi positif pada ujian Rt-PCRnya adalah dijangkakan.

Beliau berkata ujian PCR bergantung pada penggandaan beban virus dalam sampel swab untuk membolehkan pengesanan.

“Dengan ujian air liur melalui kit Rtk-Antigen, jika ia lebih awal dan jumlah virus terlalu sedikit, ia mungkin tidak dapat diambil,” katanya. “Oleh itu, ujian tiga hari berturut-turut adalah penting.”

Keputusan PCR pengguna Twitter menunjukkan dia mencatatkan nilai Ct 36 hingga 37, yang menurut Kumita menunjukkan bahawa ia mungkin jangkitan baru-baru ini atau berakhirnya jangkitan. Ct bermaksud “ambang kitaran”, yang mengukur beban virus.

Dia berkata nombor Ct yang rendah mungkin tidak dapat diambil melalui ujian antigen.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button