Politik

Ucapan saya disunting cara terpilih – Muhyiddin

KUALA LUMPUR 18 Nov. – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa ucapan beliau di Johor baru-baru ini telah disunting secara terpilih dan disebarkan oleh pihak lawan gabungan berkenaan.

Dalam satu kenyataan pada Jumaat, Muhyiddin menjelaskan tindakan lawan politik PN itu bertujuan memburukkan imejnya dan mencipta naratif palsu.

“Keseluruhan ucapan saya adalah lebih kurang 55 minit. Klip yang tersebar di TikTok dan media sosial ini adalah terhad selama satu minit dan 35 saat daripada keseluruhan ucapan.

“Saya secara khusus dan tidak berbelah bahagi bercakap tentang keperluan untuk kestabilan politik, keperluan untuk mengelakkan rasuah, keperluan untuk DAP menunjukkan kekangan dalam tuntutannya dan menghormati hak semua kaum di Malaysia termasuk hak istimewa orang Melayu dan Raja-raja Melayu,” katanya.

Jelas Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu, pada minit ke-48 ucapannya, beliau secara khusus dan tidak berbelah bahagi menyatakan hasrat PN untuk melaksanakan Wawasan Kemakmuran Bersama agar tidak ada kaum yang ketinggalan.


Pada minit tersebut, Muhyiddin menjelaskan beliau menyebut: “Semua orang mesti makmur. Melayu, Cina, India mesti berkongsi bersama. Supaya kemakmuran negara kita dapat dikongsi oleh semua kaum”.

Muhyiddin menjelaskan dalam ucapannya itu, beliau juga mengulangi komitmen PN terhadap keadilan dan kesaksamaan.

“Keseluruhan ucapan saya adalah untuk menggalakkan kestabilan, kedaulatan undang-undang, keadilan kepada semua kaum dan agama dan untuk menegakkan kedaulatan undang-undang.

“Untuk rekod, saya mengulas klip video yang tular sepanjang tempoh pilihan raya ini di mana kumpulan agama asing secara khusus kelihatan mendoakan agar kerajaan jatuh ke tangan pembangkang,” katanya lagi.

Muhyiddin menegaskan PN bermaksud kestabilan, keadilan kepada semua dan bebas rasuah.

(Visited 159 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button