Ekonomi

U Mobile, Edotco jalin MoU percepat pelaksanaan rangkaian 5G

U Mobile, penyedia perkhidmatan mudah alih dan digital yang memenangi anugerah, dan EDOTCO, syarikat infrastruktur telekomunikasi terbesar negara, mengumumkan perkongsian strategik (MoU) mereka untuk  mempercepatkan pelancaran rangkaian 5G di bawah rangkaian dwi kerajaan model.

MoU itu mengesahkan komitmen U Mobile untuk penggunaan pantas, berkesan dan menjimatkan kos untuk rangkaian 5G kedua dengan memanfaatkan jejak menara besar dan kepakaran EDOTCO.

Di bawah MoU itu, EDOTCO akan menyediakan U Mobile dengan maklumat dan akses kepada infrastruktur menaranya, kesediaan sumber dan penghantaran tapak yang dipercepatkan untuk memudahkan pelancaran rangkaian 5G U Mobile.

U Mobile dan EDOTCO juga akan bersama-sama membangunkan proses yang diperkemas untuk memacu kecekapan dalam mengenal pasti lokasi dan struktur menara yang betul berdasarkan AI dan analitik dipacu data, pemerolehan tapak yang lebih pantas dan lebih cekap dan kebenaran dengan bekerjasama dengan pelbagai agensi negeri.

Ini akan membolehkan masa siaran lebih cepat untuk tapak 5G baharu dan mempercepatkan pengembangan liputan.

Selain itu, kedua-dua pihak akan membincangkan pengaturan komersil untuk pelbagai keperluan infrastruktur, termasuk tapak terbina mengikut kesesuaian, lokasi bersama, naik taraf tapak dan liputan dalaman dengan matlamat untuk mewujudkan tawaran yang cekap kos dan berdaya saing bagi membolehkan pelancaran tepat pada masanya.

Ketua Pegawai Teknologi U Mobile, Woon Ooi Yuen berkata kerjasama itu penting kerana ia selaras dengan mandat kerajaan Malaysia untuk rangkaian dua 5G untuk mewujudkan persaingan sihat dalam sektor telekomunikasi.

“U Mobile gembira dapat memanfaatkan EDOTCO jejak infrastruktur menara untuk mempercepatkan pelancaran, mengukuhkan lagi kedudukan kami untuk menggunakan rangkaian 5G kedua.

“Kami tidak sabar-sabar untuk memastikan perkhidmatan 5G yang berpatutan dan berkualiti untuk rakyat Malaysia dan untuk mempamerkan faedah ekonomi yang akan dibawa oleh teknologi kepada pengguna, perniagaan dan sektor awam.” katanya.

Pengarah Perniagaan Malaysia bagi EDOTCO, Gayan Koralage pula berkata, mereka berbesar hati menjadi rakan kongsi strategik kepada U Mobile, yang mana perkongsian itu merupakan langkah penting ke hadapan dalam mempercepatkan masa depan 5G Malaysia.

“Kami komited untuk memastikan perhubungan yang dipertingkatkan di seluruh negara dan meletakkan Malaysia sebagai peneraju dalam 5G dalam ASEAN.

“Sebagai syarikat menara terbesar negara, kami berdedikasi untuk bekerjasama dengan MNO untuk menyampaikan penyelesaian telekomunikasi yang unggul dan membentuk masa depan ketersambungan di rantau ini,” katanya.

U Mobile dan EDOTCO telah mempunyai perkongsian lama yang menjangkau lebih sedekad, dengan U Mobile menjadi pelanggan komersial bukan Axiata pertama EDOTCO sejak penubuhannya pada 2012.

Baru-baru ini, U Mobile memperbaharui kontrak pajakannya dengan EDOTCO untuk penggal lain dan juga sedang mengusahakan pelan penyatuan tapak, bertujuan untuk meningkatkan estetika serta mengurangkan kos operasi rangkaian.

Ini akan memajukan lagi penggunaan 5G pada infrastruktur yang tersedia. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button