Nasional

TV Kanada bongkar suasana “mengerikan” pekerja di Top Glove

Rakaman kamera tersembunyi di dalam sebuah kilang Top Glove telah disiarkan di sebuah laporan televisyen Kanada yang mengatakan bahawa ia menunjukkan keadaan kerja pekerja yang tidak selamat dan buruk, yang dapat digambarkan sebagai “mengerikan”.

CBC mengatakan bahawa program Marketplace telah menyeludup kamera ke kilang dengan bantuan pekerja Top Glove.

Rakaman tersebut menyokong tuntutan pekerja mengenai keadaan kerja yang tidak selamat dan keadaan hidup yang panas dan sesak. Di asrama, sehingga 25 orang tidur di satu bilik, selalunya di lantai. Mereka berkongsi bilik mandi yang digunakan untuk segalanya dari mandi hingga membersihkan sayur-sayuran, kata stesen TV itu.

Ini juga menunjukkan bahawa barisan pengeluaran, yang terdiri terutamanya dari pekerja migran, sempit dan gagal mematuhi peraturan pencegahan Covid-19.

Terdapat juga video pekerja melakukan pembaikan elektrik atau mengendalikan bahan kimia tanpa peralatan keselamatan dihidupkan.


Sejurus selepas video itu muncul, syarikat sarung tangan terpaksa menghentikan pengeluarannya berikutan wabak Covid-19 yang mengakibatkan lebih dari 6,000 kes, kata CBC.

Laporan itu mengatakan bahawa video yang diberikan kepada CBC menunjukkan pekerja berkerumun untuk diuji dengan jarak fizikal yang sedikit. Pekerja di asrama dilihat mandi di sebelah timbunan sampah.

CBC juga menemuramah 23 pekerja migran semasa dan bekas yang menceritakan pelbagai kisah mengenai eksploitasi yang diduga seperti situasi perhambaan hutang, amalan merekrut menipu, penyimpanan pasport, kerja lebih masa yang berlebihan, tempat kerja yang menyalahgunakan dan keadaan hidup yang menyedihkan.

“Syarikat tidak peduli (mengenai pekerjanya). Sekiranya kita mengadu kepada pihak berkuasa yang lebih tinggi, syarikat itu akan dipaksa untuk menjaga kita, ”kata seorang pekerja.

Sebilangan pekerja mengatakan bahawa mereka tidak dapat meninggalkan pekerjaan mereka walaupun menghadapi risiko kesihatan. Mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai hutang yang besar – sering dipinjam di tangan pemberi pinjaman yang tidak bertanggungjawab – telah membayar sejumlah besar yuran kepada agensi perekrutan untuk memenuhi pekerjaan mereka.

“Saya tidak mempunyai pilihan lain, saya harus bekerja (untuk melunaskan hutang saya),” kata seorang pekerja lain dari Bangladesh kepada program Marketplace.

(Visited 527 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button