Politik

Tunggu untuk pilih presiden baharu kalau berani – Anwar

“ANDA perlu menunggu untuk memilih presiden baru jika anda berani.” Itu reaksi Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulas kemelut dalam parti itu yang semakin membahang.

Tegas Anwar, beliau tidak akan mengadakan mesyuarat dengan puak-puak yang berbeza dan beliau juga sama sekali tidak akan menghalang mana-mana pihak yang mahu mengadakan mesyuarat masing-masing tetapi tidak mahu mengesahkannya.

“Saya tidak akan mengadakan pertemuan dengan puak-puak yang berbeza. Saya akan mengadakan mesyuarat parti…jika anda mahu saya bertemu dan mengesahkan kumpulan tertentu, itu bukan tugas presiden,” katanya dipetik dari laporan MalaysiaKini

Kenyataan itu dikatakan dikeluarkan oleh Anwar ketika berucap di Konvensyen Bahagian Perlis dan Kedah.

Dalam ucapan itu Anwar juga dikatakan menggunakan istilah ‘kartel’.

Dipercayai mereka yang dikaitkan dengan istilah kartel ini ialah kumpulan yang menyokong Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Masalah berpuak-puak dalam PKR bermula dengan Mohamed Azmin yang sering tidak hadir ke mesyuarat kepimpinan tertinggi parti itu dan berlarutan selepas pembatalan jemputan yang dibuat kepada Azmin untuk merasmikan kongres kebangsaan AMK pada bulan depan.

Azmin mendakwa pembatalan jempulan itu dibuat untuk menghalang beliau bersuara dalam kongres sayap parti itu.

Dalam pada itu, Anwar juga menjawab dakwaan penyokong Azmin kononnya beliau enggan bertemu dengan mereka.

“Di Parlimen, saya selalu singgah di kantin….kemudian saya pergi ke pejabat saya di tingkat atas, di mana mereka yang ada temujanji berjumpa saya di sana.

“Sesiapa sahaja boleh berjumpa saya. Pada hari-hari yang lain, saya berada di pejabat saya di Jalan Gasing (Petaling Jaya), jadi tidak benar mereka kata tidak dapat bertemu dengan saya Apa lagi jika anda seorang menteri atau timbalan menteri.

“Tetapi jika mesyuarat parti telah ditetapkan, mesyuarat biro politik, mesyuarat kepimpinan pusat (MPP) atau mesyuarat khas, maka tidak ada perkara seperti puak (setiausaha agung) puak Saifuddin (Nasution Ismail) atau puak kartel. Saya tidak akan mengesahkannya,” katanya

“Kedudukan tidak sepatutnya menjadikan kita hamba atau budak suruhan.

“Jawatan bukanlah untuk kita menjadi hamba dan budak suruhan sehingga hilang rasa dan melupakan prinsip dan perjuangan parti kita.

“Kedudukan (politik) kita kerana parti.. Bagaimana kita dapat melupakan parti dan prinsip selepas mendapat kedudukan dan kuasa?” katanya.

Menekankan keperluan PKR untuk menjadi kuat, Anwar memberitahu, rakyat akan menilai parti itu berdasarkan muslihat dalaman yang sedang berlaku.

“Saya, sebagai presiden, memerlukan parti yang kuat. Oleh itu, disiplin adalah penting.

“Oleh kerana itu, kita harus melihat pada masa lampau, perkasakan (idealism) dan lihat ke depan. Saya akan mulakan dengan Nabi Muhammad. Apa yang menjadi contoh Nabi. Tingkah laku dan etika baginda.

“Kuasa dan kekayaan tidak boleh menghanyutkan pemimpin kita. (Mereka) mesti menjalani kehidupan  sederhana kerana kita mempunyai tanggungjawab terhadap rakyat. Kita mesti tegas dalam hal ini.

“Apa yang membezakan kita (PKR)? Orang-orang kita adalah yang paling anti-rasuah, anti-pembaziran dan anti-rasuah. Tetapi apabila kita memerintah, idealisme kita mula berkurangan,” katanya.

Pada masa sama Anwar mengakui Pakatan Harapan tidak dapat menunaikan semua janji dalam manifesto pilihan raya tetapi menegaskan kepentingan komitmen parti itu untuk mencapai matlamat tertentu.

“Jangan lupa, PTPTN (pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional) dan pengangguran memerlukan tumpuan serius dan komitmen yang jelas untuk memperbaiki keadaan,” katanya.

Mengenai keadaan ekonomi negara, Anwar berkata, dari segi kekayaan, Vietnam telah melangkaui Malaysia manakala Indonesia sedang menghampiri jurang.

“Inilah sebabnya mengapa kita perlu difokuskan, tidak mengadakan perbincangan di sana sini, dan mengadakan perbincangan dengan UMNO seketika dan seterusnya, mengadakan perbincangan dengan PAS, apa ini?” Tegur Anwar.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button