Nasional

Tunda Undi18 tak masuk akal – KJ

MENTERI Sains dan Teknologi, Khairy Jamaluddin mengkritik Suruhanjaya Pilihan Raya kerana menunda pelaksanaan Undi18 dengan alasan bahawa sekatan pergerakan telah menghalang perancangan dan persiapannya.

“Ini tidak masuk akal. Perintah kawalan pergerakan dilaksanakan setahun yang lalu, ”katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata,  Menteri Undang-undang telah mengatakan pada bulan November 2021 pada tarikh akhir untuk melaksanakan pendaftaran automatik berusia 18 tahun kerana pengundi akan tetap ada.

“Tetapi hampir lima bulan setelah menteri mengatakan hal ini di Dewan Rakyat, SPR mengatakan ia hanya akan dilaksanakan lebih dari satu tahun dari sekarang, iaitu setelah September 2022,” katanya.

Khairy berkata, SPR perlu memberikan penjelasan dan perlu berbincang lebih banyak pihak terutama parti politik dan badan bukan kerajaan lain kerana Undi18 telah diluluskan oleh Parlimen.


“Mesyuarat pihak berkepentingan ini seharusnya dapat dilaksanakan tanpa sedikitpun mempengaruhi tarikh akhir sebelumnya,” katanya.

Katanya, Undi18 bukan hanya menjadi keutamaan pemerintahan sebelumnya kerana telah dipersetujui oleh semua parti politik, termasuk perwakilan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Awal hari ini, Ketua Pemuda PPBM Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal mengatakan bahawa dia kecewa dengan kelewatan itu tetapi memahami keputusan SPR.

(Visited 128 times, 2 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button