Ekonomi

Tukar nama akaun pemilik premis, kata TNB

KUALA LUMPUR: Pemilik premis kediaman dan komersil mempunyai pilihan untuk menukar nama akaun elektrik hartanah sewa mereka kepada nama penyewa dengan melakukan Tukar Penyewaan (COT) dalam tempoh penyewaan.

Tenaga Nasional Bhd (TNB) berkata ini akan memastikan pengurusan akaun yang teratur selain melindungi hak tuan tanah.

Syarikat utiliti nasional itu berkata menukar nama pemilik akaun kepada penyewa membolehkan penyewa bertanggungjawab sepenuhnya terhadap penggunaan elektrik dan pembayaran bil mereka.

Ketua pegawai runcit Datuk Ir. Megat Jalaluddin Megat Hassan berkata TNB akan memudahkan pelanggan membuat permohonan COT di portal myTNB di www.mytnb.com.my atau dengan mengunjungi Kedai Tenaga berhampiran.

Beliau berkata maklumat lanjut dan dokumen sokongan yang diperlukan untuk pertukaran nama boleh didapati di portal myTNB.


“Pemilik premis masih boleh memantau pembayaran bulanan penyewa dan corak penggunaan dari semasa ke semasa melalui aplikasi dan portal myTNB,” kata Megat Jalaluddin, menjawab aduan mengenai pemilik premis yang dibebankan dengan bil penyewa selepas penemuan pemasangan TNB dan gangguan meter oleh pengendali mata wang kripto bitcoin.

Pilihan pertukaran nama juga akan mengurangkan risiko pemilik terpaksa menyelesaikan pembayaran bil penyewa yang mungkir.

“Kami sentiasa terbuka untuk bertemu pelanggan kami untuk penjelasan dan perbincangan lanjut,” katanya.

 

(Visited 113 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button