Luar Negara

Tujuh maut dalam serangan bersenjata di timur laut Brazil

Sekurang-kurangnya tujuh orang terbunuh dan dua cedera awal pagi Khamis apabila penyerang bersenjata menyerang majlis perayaan di dataran bandar di timur laut negeri Ceara Brazil, Polis Tentera mengesahkan.

Imej yang dirakam oleh kamera keselamatan yang menghadap ke dataran di bandar Vicosa do Ceara menunjukkan beberapa kenderaan tiba di tempat kejadian, suspek bersenjata keluar dan memaksa beberapa orang meletakkan tangan di atas kepala mereka.

Saksi berkata mereka mendengar sekurang-kurangnya 50 tembakan, menyebabkan tujuh orang maut di tempat kejadian, termasuk lelaki dan wanita. Kedua-dua yang cedera dibawa ke hospital perbandaran.

Pihak berkuasa tidak mengenal pasti motif serangan itu tetapi menyatakan sekurang-kurangnya seorang daripada mangsa maut memakai pemantau buku lali, jenis yang biasanya dipakai oleh mereka yang sedang dalam parol atau menunggu perbicaraan.

Serangan itu, yang mempunyai tanda perang berkumpulan atau persaingan jenayah terancang, merupakan insiden keganasan kedua di Vicosa do Ceara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, selepas empat orang ditembak mati di dalam sebuah rumah pada Disember 2021. – Xinhua

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button