Politik
Trending

Tubuh RCI siasat pendatang China, Rohingya

PENDATANG asing yang masuk ke negara ini seperti tidak putus-putus menunjukkan Malaysia mempunyai sifat kemanusiaan terutama terhadap pelarian Rohingya.

Namun keadaan itu adalah amat membimbangkan lebih-lebih lagi berhubung isu 95 peratus pelancong China yang datang ke negara ini, tetapi tiada rekod keluar.

[BACA] Covid-19: Singapura catat 618 kes baharu — Suara Merdeka

Justeru, penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dilihat sebagai keperluan bagi menyiasat kemasukan pendatang asing dan penyalahgunaan visa yang boleh menimbulkan ancaman nasional.

Hal berkenaan dinyatakan Presiden Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), Datuk Dr. Ali Ibrahim selepas menyifatkan sempadan negara mudah dibolos serta manipulasi pemberian visa kepada pendatang.

Beliau berkata, masalah sedemikian melibatkan keselamatan negara berikutan pelbagai masalah berkaitan pendatang berlaku termasuk laporan Ketua Audit Negara itu.

“Malaysia Negara mudah dimasuki oleh sesiapa sahaja. Cara halal atau haram. Halal melalui permit pekerja asing atau visa on arrival. Haram melalui sempadan Thailand atau melalui laut dan sebagainya.

“Yang ramai dari China. Laporan kira kira 95 peratus pelancong yang datang ke Malaysia tidak ada rekod keluar balik ke Negara asal mereka. Bukankah ini amat serius,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

[BACA] Jangan sombong Malaysiaku, kata Nik Abduh — Suara Merdeka
[BACA] 84 ditangkap ceroboh negara ikut ‘lorong tikus’ — Suara Merdeka

Tambah Ibrahim, sifat kemanusiaan yang ditunjukkan negara sepatutnya bukan menjadi alasan untuk terus menerima pelarian.

Menurutnya, penerimaan ‘tetamu tak diundang’ itu bakal membawa bencana kepada negara kerana mereka masuk secara tidak sah dan melanggar undang-undang.

“Dulu ditimang-timang, sekarang dikecam pula. Kedatangan Rohingya ke Malaysia samalah dengan kedatangan bangsa lain seperti China, India, Bangladesh, Myanmar, Filipina, Indonesia dan termasuk benua Afrika sebelum ini.

“Masalah keselamatan, sosial serta berbagai ancaman termasuk ekonomi negara dan perbelanjaan yang banyak. Sudah lama berlaku seperti ‘kera di hutan di susukan, anak sendiri mati kelaparan’,” tegasnya.

Terdahulu Tentera Udara Diraja Malaysia berjaya memintas sebuah bot yang membawa 200 pelarian Rohingya daripada memasuki perairan negara berhampiran Pulau Langkawi, Kedah.

Walau bagaimanapun, tindakan sedemikian mendapat kecaman rakyat Malaysia wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa.

NGO tidah sah seperti Pertubuhan Hak Asasi Etnik Rohingya Myanmar Malaysia (Mehrom) turut mengecam tindakan tersebut.

[BACA] Sudah terlambat Lim Kit Siang, rakyat tidak teruja dengan DAP — Suara Merdeka
[BACA] Negara ratifikasi Konvensyen Pelarian UNHCR — Suara Merdeka

Sementara itu, rakyat Malaysia menerusi media sosial menyatakan bantahan terhadap pelarian Rohingya selepas mendapati masalah sosial yang ditimbulkan mereka di negara ini. – SM

(Visited 257 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button