Nasional

Trend guru berpengalaman berhenti tiba-tiba membimbangkan

PETALING JAYA: Dengan peningkatan bilangan guru yang memilih untuk bersara awal, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) bimbang masalah itu akan menjadi serius jika tiada apa-apa tindakan dilakukan untuk membendung arus.

Kesatuan itu berkata mengikut anggarannya, lebih 10,000 telah menyerahkan kertas kerja mereka setiap tahun untuk persaraan awal sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ini adalah tambahan kepada bilangan guru yang sama rata yang akan meninggalkan perkhidmatan pada persaraan wajib.

“Daripada laporan kami di seluruh negara, ada yang berumur awal atau pertengahan 50-an. Ini adalah trend yang membimbangkan kerana negara kehilangan guru berpengalaman,” kata Setiausaha Agung NUTP Wang Heng Suan.

Beliau mengakui bahawa pandemik Covid-19 mungkin menyumbang kepada trend ini dengan pengajaran dan pembelajaran dalam talian serta peningkatan tanggungjawab bukan mengajar yang membebankan guru.

“Mereka mendapati sukar untuk mengatasinya,” katanya.


Wang berkata sambungan internet yang lemah juga menambah masalah, menekankan guru kerana ia bukan sahaja mengganggu pengajaran mereka, tetapi menyebabkan banyak kebimbangan, kerana sesetengah ibu bapa menimbun tekanan pada masa yang sama.

“Ramai daripada mereka berkata mereka bimbang dengan kesihatan mental dan fizikal mereka dan mereka lebih suka mengadakan kelas tuisyen kerana ia dapat mengurangkan beban bukan mengajar yang besar, memberikan mereka banyak masa bersama keluarga,” katanya.

Beliau berkata menggantikan mereka dengan graduan baharu tidak akan menyelesaikan masalah dalam sekelip mata kerana ia akan mengambil masa beberapa tahun untuk menyesuaikan diri dengan sistem dan menjadi guru yang berkesan.

Satu-satunya penyelesaian yang boleh menyelesaikan masalah ini ialah dengan mengadakan pembantu pengajar di sekolah bagi mengurangkan beban tugas guru yang boleh menyebabkan mereka kekal dalam perkhidmatan perguruan, katanya.

“Kementerian Pendidikan telah mencubanya pada 2019 dengan mengambil kira-kira 10,000 (pembantu guru) secara kontrak dengan projek perintis di Kedah, Sabah dan Melaka. Daripada maklum balas ahli kami, ia sangat berjaya. Saya percaya ia dihentikan kerana kekurangan dana,” katanya.

Beliau berkata kementerian perlu mempertimbangkan secara serius untuk melaksanakannya semula.

Bulan lalu, menteri pendidikan Radzi Jidin berkata kementerian sedang meneliti sebab mengapa bilangan guru yang tinggi memilih untuk bersara awal.

“Kita akan meneliti perkara ini secara menyeluruh, bukan sahaja daripada jumlah (guru), tetapi butiran lain juga. Kita akan kongsikan keputusan mengenai perkara ini nanti,” katanya.

(Visited 5,764 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button