Nasional

Tragedi Everest: SAR Hawari diteruskan jejak pendaki OKU

OPERASI mencari dan menyelamat (SAR) pendaki Malaysia, Muhammad Hawari Hashim, 33, seorang orang kurang upaya (OKU) pendengaran yang dilaporkan hilang pada Jumaat lalu di kawasan pergunungan Everest diteruskan di kawasan ceruk selain menjejaki telefon bimbitnya.

Pengurus Pasukan Misi Malaysia Everest 2023 (ME23), Ayu Wanirah Naharuddin berkata, operasi itu dikendalikan oleh salah seorang pendaki, Tiong Ling Yang yang turut dikenali sebagai Vincent.

Beliau berkata SAR menerusi udara telah dilakukan semalam namun tidak menemukan kesan manusia di kawasan pendakian.

“SAR darat di kawasan ceruk terus dilakukan di atas Kem Dua. Mencari di ceruk memerlukan tenaga mahir dan kita telah kerahkan sebanyak mungkin tenaga mahir yang ada di kawasan sekitar.

“Kita telah jumpa jaket Gore-Tex yang mengandungi ‘recco’ (sejenis peralatan pengesan) milik Muhammad Hawari di Kem Dua.


“Pihak Kedutaan Besar Malaysia di Kathmandu telah berhubung dengan polis Nepal untuk bantuan menjejaki iPhone milik Muhammad Hawari,” katanya kepada Bernama, hari ini.

Jumaat lepas, Muhammad Hawari dilaporkan hilang di kawasan pergunungan itu ketika turun dari Kem Empat selepas menawan puncak gunung tertinggi dunia itu.

Pada hari sama, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Lt Kol Awang Askandar Ampuan Yaacub, 56, yang juga peserta misi disahkan meninggal dunia selepas terjatuh semasa pendakian sehari sebelumnya.

Ayu Wanirah berkata, terdapat sekumpulan orang Sherpa akan membuat pemeriksaan bagi mencari Muhammad Hawari di setiap khemah di Kem Dua, Tiga dan Empat hari ini.

“Pihak Suunto Malaysia ada memberitahu akan membantu menjejaki pendaki tersebut sekiranya Hawari menyimpan segala aktiviti di dalam aplikasinya.

“Suunto juga melaporkan kejadian ini ke pihak berkuasa Finland untuk berkongsi data tersebut.

“Mereka akan cuba. Jika data tidak disimpan kita mungkin tidak dapat mencari Hawari tapi akan tetap cuba. Kini terserah kepada pihak polis Finland dan ibu pejabat Suunto,” jelas beliau.

Untuk makluman, Suunto ialah jam tangan pintar buatan Finland yang antaranya mempunyai ciri navigasi dan komunikasi selain boleh menyimpan data berkaitan aktiviti penggunanya.

Selain itu, Ayu Wanirah juga berkata, usaha membawa turun jenazah Awang Askandar dari Everest Base Camp ke Kathmandu, Nepal sedang giat dijalankan yang dikendalikan sendiri oleh beliau.

“Enam orang Sherpa akan berada di Kem Empat menjelang petang ini. Esok pagi, jenazah akan dibawa turun ke kawasan selamat bagi helikopter melakukan ‘long line rescue’. Seterusnya akan dibawa ke Kathmandu, Nepal.

“Pihak kedutaan, Kedutaan Besar Malaysia di Kathmandu berhubung rapat dengan saya dan mereka akan menerima jenazah tersebut di Kathmandu. Cuaca sekarang agak berawan dan bersalji, semoga cuaca baik esok,” katanya.

ME 2023 yang dianjurkan Kelab Eksplorasi Altitud dan mendapat sokongan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) itu turut disertai bekas pendaki Everest 2016, Azim Afif Ishak yang juga ketua eskpedisi. Misi itu bermula pada 2 April lepas. – SM

BACA Seorang peserta pendakian Gunung Everest meninggal dunia, seorang lagi hilang

BACA Pendaki tertua mahu tawan puncak Everest buat kali keempat

(Visited 104 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button