Nasional

TNB kukuh hadapi krisis tenaga

Tenaga Nasional Bhd (TNB) akan memastikan bekalan elektrik sentiasa tersedia walaupun berdepan krisis tenaga kerana tenaga merupakan infrastruktur teras untuk membentuk pertumbuhan ekonomi, terutamanya apabila memanfaatkan peluang pasca pandemik.

TNB mampu menyediakan bekalan kerana ia telah mempelbagaikan campuran tenaga untuk penjanaan elektrik selama ini.

Walaupun krisis tenaga yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 dan konflik Ukraine-Rusia 2021 yang mendorong harga minyak global dan komoditi lain seperti arang batu ke paras tertinggi berbilang tahun.

Ini telah menyebabkan tekanan melampau terhadap industri penjanaan kuasa di Malaysia dan di peringkat global.

Bagaimanapun, pengguna dan perniagaan Malaysia agak terlindung daripada krisis kerana pelbagai langkah kerajaan seperti Peraturan Berasaskan Insentif dan mekanisme Ketidakseimbangan Kos Laluan (ICPT).


Pada Januari tahun ini, Suruhanjaya Tenaga berkata kerajaan akan mengekalkan tarif asas elektrik semasa pada 39.45 sen setiap kilowatt-jam untuk semua pengguna elektrik di Semenanjung Malaysia sepanjang Tempoh Kawal Selia 3 (RP3) dari 1 Feb 2022 hingga 31 Dis 2024 .

Kerajaan juga mengumumkan surcaj tarif elektrik sebanyak 3.7 sen setiap kilowatt jam (kWj) bagi pengguna bukan domestik bagi tempoh Februari hingga Jun 2022, sambil mengekalkan rebat dua sen untuk pengguna domestik.

Sementara itu, TNB menjangkakan ICPT berjumlah RM16.4 bilion apabila dilaksanakan antara Januari dan Jun 2023 berbanding RM7 bilion pada separuh kedua 2022.

Perlu diingat bahawa setakat ini, Malaysia amat bergantung kepada arang batu dan gas asli, kedua-duanya menjana hampir 93 peratus tenaga elektrik Semenanjung Malaysia.

Profesor madya Putra Business School Dr Ahmed Razman Abdul Latiff memberitahu Bernama bahawa TNB berhasrat untuk mencapai sifar bersih dan bebas arang batu menjelang 2050, yang akan menjadikan kos tenaga lebih terurus dan dalam lingkungan kemampuan pengguna.

Lebih ketara, beliau berkata firma utiliti itu menyasarkan untuk mengurangkan pergantungan kepada arang batu sebanyak 50 peratus menjelang 2035.

“Dalam pada itu, mungkin tumpuan harus diberikan kepada penjanaan dan pengurusan tenaga yang cekap, dan kempen jimat elektrik untuk mengurangkan kesan tinggi bil elektrik yang tinggi.

“Pada masa yang sama, (perlu ada) galakan untuk mendapatkan pengguna mempertimbangkan untuk menukar pergantungan tenaga dengan memasang panel solar di atas bumbung rumah mereka,” kata Ahmed Razman.

Dalam tempoh 28 tahun akan datang, firma utiliti itu merancang untuk memperuntukkan perbelanjaan modal tahunan RM20 bilion untuk menyokong agenda sifar bersih Malaysia. Ia juga ingin bertemu dengan pemain industri bekalan elektrik Eropah untuk potensi perkongsian dan pelaburan bagi mempercepatkan peralihan tenaga untuk pertumbuhan perniagaan yang mampan.

Di tengah-tengah kos tenaga yang tinggi untuk menjana elektrik, kenaikan tarif elektrik mungkin tidak dapat dielakkan dalam masa terdekat berikutan gabungan permintaan tenaga yang melonjak, gangguan bekalan bahan api dan kekurangan minyak, gas dan arang batu yang semakin meningkat di seluruh dunia.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button