Ekonomi

TNB, Axiata dan dua lagi sokong Cukai Makmur – Tengku Zafrul

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Tenaga Nasional Bhd (TNB), Axiata Group Bhd dan Telekom Malaysia Bhd (TM) telah menyatakan sokongan mereka terhadap cadangan kerajaan dalam Bajet 2022 untuk melaksanakan cukai khas sekali sahaja yang dikenali sebagai “Cukai Makmur”.

Cukai itu akan dikenakan ke atas syarikat yang melaporkan pendapatan bercukai tahunan melebihi RM100 juta di bawah skim cukai yang bertujuan memastikan sistem kesihatan awam negara mampan untuk menghadapi ancaman masa depan.

Menurut Tengku Zafrul, Top Glove Corp Bhd juga telah menyatakan bahawa mereka bersedia menyumbang cukai khas sekali sahaja, yang lebih dikenali sebagai cukai kemakmuran.

Tengku Zafrul, yang berucap pada majlis Invest Malaysia 2021 yang diadakan secara maya di Kuala Lumpur hari ini berkata, beberapa syarikat besar berkata cukai sekali sahaja tidak akan menjejaskan pembayaran dividen mereka.

“Sebagai contoh, TM, TNB dan juga Axiata telah menyatakan sokongan mereka [untuk] usaha ini (Cukai Makmur).


“[Bagi sektor sarung tangan getah], mereka (Top Glove) juga telah menyatakan bahawa mereka gembira menyumbang kepada cukai kemakmuran,” katanya.

Pada 29 Oktober, Tengku Zafrul berkata dalam ucapan Belanjawan 2022 berkata, di bawah Cukai Makmur, syarikat yang melaporkan pendapatan bercukai tahunan melebihi RM100 juta akan dikenakan cukai pendapatan 24 peratus ke atas RM100 juta pertama pendapatan bercukai tahunan mereka, manakala baki pendapatan bercukai akan dikenakan cukai pendapatan 33 peratus.

Susulan krisis pandemik Covid-19, terdapat peningkatan keperluan untuk membiayai kebajikan segmen penduduk Malaysia yang terjejas, menurut beliau.

Bagi memastikan sistem kesihatan awam negara mampan untuk menghadapi ancaman masa depan, beliau berkata kerajaan telah memutuskan untuk memperkenalkan cukai one-off khas ke atas syarikat yang menjana pendapatan tinggi.

Pada acara Invest Malaysia 2021 pada Selasa, Tengku Zafrul mengemukakan soalan mengenai kemungkinan pelaksanaan semula Cukai Makmur.

Beliau berkata Cukai Makmur hanya dilaksanakan pada zaman luar biasa ini.

Dalam jangka sederhana, kerajaan akan mempertimbangkan pilihan untuk mengurangkan pergantungan kepada cukai langsung dan meluaskan asas pendapatannya, menurutnya.

Beliau berkata kerajaan akan mengkaji semula perundangan cukainya dan memodenkan pentadbiran hasil dalam strategi jangka sederhananya.

Menurutnya, Akta Tanggungjawab Fiskal yang dicadangkan, yang akan dibentangkan di Parlimen pada 2022, akan menggariskan peringkat organisasi bagi langkah-langkah hasil kerajaan.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button