Nasional

TNB bakal bina infra pengecasan EV di sepanjang lebuh raya PLUS

TENAGA Nasional Bhd (TNB) akan membina infrastruktur pengecasan kenderaan elektrik (EV) di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan sebagai sebahagian daripada kerjasamanya dengan PLUS Malaysia Bhd, kata presiden dan ketua pegawai eksekutif TNB Datuk Baharin Din.

Firma utiliti itu melabur RM90 juta untuk menyokong ekosistem EV dalam tempoh tiga tahun.

“TNB menyasarkan untuk mempercepatkan penggunaan kenderaan elektrik bateri (BEV) untuk memperoleh nilai pasaran RM1.3 bilion menjelang 2030 dan mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi strategik untuk merangsang pertumbuhan ekosistem BEV,” katanya pada taklimat media editor.

Pada Mac tahun ini, TNB dan PLUS mengumumkan bahawa mereka bekerjasama untuk mengurangkan pelepasan karbon di lebuh raya PLUS melalui inisiatif kelestarian.

Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan kemudian, kedua-dua pihak berkata inisiatif itu melibatkan pembangunan rangkaian stesen pengecas kenderaan elektrik, dan pemasangan pemantauan kecekapan tenaga dan sistem fotovoltaik solar di kawasan rehat dan rawat (R&R) terpilih di sepanjang rangkaian lebuh raya PLUS.


Selain PLUS, Baharin berkata TNB juga sedang berbincang dengan pengendali lebuh raya lain serta pihak berkuasa jalan raya persekutuan di bawah Jabatan Kerja Raya.

Beliau berkata pasaran EV berpotensi untuk 3,300 titik pengecasan untuk 33,350 BEV di jalan raya menjelang 2025 dengan hasil elektrik tahunan RM80 juta, yang dijangka meningkat kepada 18,000 titik pengecasan untuk 524,409 BEV di jalan raya dan hasil elektrik tahunan sebanyak RM1.25 bilion menjelang 2030.

“Menjelang 2030, kami meramalkan setengah juta EV akan berada di jalan raya dengan 2.3 TWh keperluan pengecasan elektrik, bernilai RM1.26 bilion. Ini juga bermakna pengurangan 4.4 juta tan pelepasan karbon dioksida di jalan raya,” tambahnya.

Potensi impak positif ekosistem EV terhadap kedua-dua iklim dan keuntungan syarikat menjadikan pembangunannya sebagai keutamaan yang jelas untuk TNB, jelasnya.

Di samping membina infrastruktur pengecasan, TNB juga akan menyediakan kursus peningkatan kemahiran dan kemahiran semula untuk industri EV, menggerakkan kira-kira 4,200 kumpulan kenderaan TNB sendiri, menaja kajian berkaitan EV dan memupuk gabungan dalam kalangan pemain sektor EV, seperti ZEVA (Zero Emission Persatuan Kenderaan). -SM

 

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button