Negeri

TMJ minta pastikan tiada rakyat Johor kelaparan

Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim meminta supaya belia Johor melalui platform Southern Volunteers untuk membantu kerajaan negeri menggerakkan bantuan untuk disalurkan kepada rakyat Johor.

Tunku Ismail berkata, bantuan ini harus diberikan secepat mungkin kerana ramai rakyat Johor yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

“Saya sedih mendengar berita ramai rakyat yang tertekan akibat kehilangan pendapatan untuk meneruskan kelangsungan hidup akibat pandemik ini. Ia benar-benar telah menduga rakyat Johor secara keseluruhan.

“Saya berharap tiada Bangsa Johor yang terpaksa berlapar kerana ketiadaan makanan di rumah sepanjang tempoh yang mencabar ini,” kata Tunku Ismail.

Tunku Ismail turut mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berikutan pengumuman peruntukan yang besar untuk membantu rakyat Johor baru-baru ini.


Tunku Ismail percaya muafakat pelbagai pihak mampu membantu rakyat Johor yang terkesan.

“Saya percaya dengan muafakat kepimpinan negeri, pegawai daerah, datuk bandar, yang dipertua, penghulu, ketua kampung dan belia Johor, kita mampu membantu rakyat secara lebih efektif dan berkesan.

“Sama-samalah kita menggembeleng tenaga dan kudrat untuk membantu golongan yang sangat memerlukan bantuan pada ketika ini. Allah Peliharakan Sultan,” kata Tunku Ismail.-SM

 

(Visited 104 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button