Politik

Tiong tolak jawatan timbalan menteri, tidak hadir majlis angkat sumpah

PRESIDEN Parti Demokratik Progresif (PDP), Datuk Seri Tiong King Sing menolak jawatannya sebagai timbalan menteri perpaduan negara.

Setiausaha agung parti, Datuk Nelson Balang berkata majlis tertinggi PDP memutuskan dalam satu mesyuarat pada hari Isnin (9 Mac) bahawa Tiong tidak perlu mengambil jawatan itu selepas barisan Kabinet diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Tiong adalah presiden PDP, parti komponen Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan juga ahli Parlimen selama lima tahun.

“Memang betul dengan konsep perkongsian kuasa dan memandangkan kekananannya, ini sepatutnya memenuhi syarat untuk menjadi calon untuk menteri penuh.

“Itulah sebabnya majlis tertinggi memutuskan bahawa dia tidak patut mengambil jawatan itu,” kata Balang lapor The Star.


Ahli Parlimen Bintulu tidak hadir ketika menteri dan timbalan menteri baru itu bersumpah di Istana Melawati di Putrajaya pada Selasa (10 Mac).

Tiong belum mengulas mengenai isu itu.

PDP adalah parti komponen gabungan Gabungan Parti Sarawak (GPS), yang memberikan sokongan kepada Muhyiddin untuk menjadi perdana menteri dalam pergolakan politik baru-baru ini.

Empat menteri dari PBB, parti terbesar dalam GPS, dinamakan oleh Muhyiddin dalam Kabinetnya, bersama tujuh timbalan menteri dari PBB, PDP, Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan dua Ahli Parlimen bebas yang keluar dari PKR untuk menyokong Muhyiddin.

(Visited 200 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button