Luar Negara

Tinggal empat calon untuk rebut kepimpinan UK, Tugendhat tersingkir

EMPAT calon berjaya mara ke pusingan undian seterusnya dalam perlumbaan untuk menjadi ketua Parti Konservatif dan menggantikan Boris Johnson sebagai perdana menteri United Kingdom (UK) selepas pusingan ketiga pengundian berakhir pada Isnin.

Tom Tugendhat, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Dewan Rakyat, tersingkir daripada perlumbaan kerana menerima undian paling sedikit.

Menurut Jawatankuasa Backbench Parti Konservatif, empat yang masih bersaing ialah bekas Canselor Perbendaharaan, Rishi Sunak (115 undi); Menteri Perdagangan Antarabangsa Penny Mordaunt (82 undi); Setiausaha Luar, Liz Truss (71 undi), dan bekas Menteri Persamaan, Kemi Badenoch (58 undi).

Jawatankuasa berhasrat untuk mengurangkan dua calon dalam pusingan pengundian berturut-turut sebelum ahli parlimen British rehat musim panas pada hari Khamis.

Dua pesaing terakhir kemudiannya akan melalui undi pos semua ahli Konservatif, berjumlah sekitar 200,000, sepanjang musim panas.


Pemenang, yang akan diumumkan pada 5 September, akan menjadi pemimpin Tory baharu dan perdana menteri UK seterusnya.

Debat televisyen secara langsung antara calon kepimpinan Parti Konservatif yang dijadualkan di Sky News petang Selasa telah dibatalkan selepas Sunak dan Truss mengesahkan mereka tidak akan mengambil bahagian.

Dilaporkan bahawa beberapa Ahli Parlimen Konservatif telah menyatakan kebimbangan mereka tentang kerosakan yang dilakukan oleh perbahasan terhadap imej Parti Konservatif, mendedahkan perselisihan faham dan perpecahan dalam parti.

Perlumbaan kepimpinan dalam parti itu tercetus selepas Johnson terpaksa tunduk kepada perkara yang tidak dapat dielakkan pada 7 Julai oleh perletakan jawatan menteri kabinet dan pegawai rendah kerajaan lain yang membantah kepimpinannya yang dilanda skandal.

Johnson terus berkhidmat sebagai perdana menteri sementara sehingga pemimpin Tory baharu menggantikannya. – XINHUA

(Visited 54 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button