Nasional

Tiket laris terjual, pengundi sedia untuk pulang

Tiket-tiket pengangkutan awam laris seperti kuih-muih panas ketika pengundi pulang untuk mengundi pada 19 Nov ini bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang mengumumkan 18 Nov sebagai cuti umum manakala Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) membenarkan cuti lima hari untuk pelajar dari 17 hingga 21 Nov untuk menggalakkan mereka mengundi.

Semakan di pelbagai laman web tiket bas komersial menunjukkan laluan ke arah timur laut dan wilayah barat laut Malaysia telah habis dijual.

Jurucakap Sani Express berkata tiket bas mereka telah habis dijual untuk tarikh antara 16 dan 21 Nov kerana pengundi telah membeli tiket mereka sebaik tarikh pengundian diumumkan. Syarikat itu berkata ia akan menyediakan bas tambahan mengikut permintaan.

“Melihat sistem kita, untuk utara kita akan tambah bas, sama untuk pantai timur. Sukacitanya, kita akan tambah satu bas ke setiap destinasi,” katanya ketika dihubungi Bernama.


Alternatif lain tersedia walaupun dengan tempat duduk terhad kerana Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan perkhidmatan tren khas tambahan ke Pantai Timur dan perkhidmatan tren elektrik (ETS) dengan jumlah 716 tiket ditawarkan untuk perkhidmatan tren khas dan 2,520 tiket untuk tren ETS perkhidmatan.

“Menurut data terkini penjualan tiket ETS dan KTM sehingga 9 Nov, 93 peratus tiket telah dijual untuk laluan dari Kuala Lumpur menuju ke Ipoh, Perak, manakala ke Butterworth, Pulau Pinang (83 peratus), Padang Besar, Perlis (77 peratus) manakala 96 peratus tiket laluan dari Kuala Lumpur ke Tumpat, Kelantan telah dijual,” maklum KTMB.

Sementara itu, Malaysia Airlines akan menambah penerbangan keseluruhan daripada 26 kepada 44 penerbangan, serta 16 kepada 24 perkhidmatan penerbangan domestik yang dinaik taraf menggunakan pesawat A330 di beberapa laluan melibatkan Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Ketua pegawai eksekutif kumpulannya Kapten Izham Ismail berkata sejak pelancaran “Jom Balik Mengundi” pada 20 Okt, tempahan Malaysia Airlines telah melonjak sebanyak 7 peratus berbanding purata harian mereka, dengan hampir 70,000 tempahan penumpang.

“Kami juga telah meningkatkan kapasiti sebanyak 30 peratus ke destinasi domestik utama di Semenanjung Malaysia seperti Pulau Pinang dan Kota Baru serta Sabah dan Sarawak.

“Terdapat 140,000 tempat duduk disediakan dengan mengoptimumkan semua armada kami untuk menyokong kedua-dua pergerakan pengangkutan udara melalui Malaysia Airlines semasa PRU15,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button