Mahkamah

Tiga hakim Mahkamah Tinggi berasingan benarkan Najib peroleh pasport

Tiga hakim di Mahkamah Tinggi yang berasingan yang mendengar perbicaraan Datuk Seri Najib Razak hari ini membenarkan permohonannya untuk medapatkan pasportnya buat sementara bermula dari 25 Oktober hingga 6 Disember, bagi membolehkannya pergi ke Singapura untuk melihat cucunya yang dijangka dilahirkan tidak lama lagi.

Pihak pendakwaan bagi kes-kes tersebut tidak membantah permohonan yang dibuat di hadapan ketiga hakim yang berasingan.

Permohonan tersebut dibenarkan oleh hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah, yang sedang mendengar perbicaraan Najib melibatkan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sementara Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan awal pagi ini turut mendengar permohonan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah supaya pasport Najib dipulangkan dari 25 Oktober hingga 6 Disember.

Peguam itu memberitahu mahkamah bahawa Najib telah diamanahkan untuk mengetuai kempen Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Negeri Melaka pada November dan perlu “menangguhkan untuk bertemu cucunya” yang dilahirkan di Singapura.


Zaini berkata beliau bimbang dengan baki dua tarikh perbicaraan tahun ini iaitu 29 November dan 30 November untuk perbicaraan bersama melibatkan Najib dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy, tetapi Shafee berkata pihak pembelaan akan berusaha untuk menggantikan kedua-dua tarikh perbicaraan itu secepat mungkin. .

“Saya cuma perlukan jaminan awak saya akan gantikan dua hari itu untuk tahun ini. Bolehkah saya mendapatkan jaminan anda tentang itu?” Zaini berkata.

“Ya, saya memberi jaminan itu,” jawab Shafee.

“Memandangkan sudah ada jaminan daripada peguam tentang tarikh diganti, tiada bantahan.” Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata.

Zaini kemudiannya membenarkan permohonan Najib supaya pasportnya dipulangkan buat sementara waktu bermula 25 Oktober hingga 6 Disember.

Di Mahkamah Tinggi yang berasingan kemudian, hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin juga membenarkan permohonan Najib untuk pasportnya yang disita dikembalikan buat sementara waktu pada tarikh tersebut.-SM

(Visited 29 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button