fbpx
Politik

Tidak tepat label kerajaan pintu belakang – Sultan Selangor

SULTAN Selangor hari ini mengatakan tidak tepat untuk melabel kerajaan persekutuan semasa di bawah gabungan Perikatan Nasional sebagai kerajaan “pintu belakang”.

Mengulas perubahan kuasa baru-baru ini di kerajaan persekutuan dari Pakatan Harapan ke Perikatan Nasional, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkata beliau secara peribadi telah mengikuti peralihan kuasa yang beliau kata telah dilakukan dengan teliti oleh Yang di-Pertuan Agong dan selepas perundingan terperinci dan terbuka sejajar dengan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Tuduhan mengenai pembentukan kerajaan persekutuan ini sebagai kerajaan pintu belakang atau rampasan kuasa tidak tepat sama sekali dan ia harus segera dihentikan kerana Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong diberi kuasa untuk menggunakan budi bicaranya seperti yang diperuntukkan di bawah undang-undang, ” titah sultan dalam ucapannya pada majlis perasmian sidang Dewan Undangan Negeri Selangor sesi ke-14.

“Walaupun kerajaan negeri Selangor dipimpin oleh kerajaan Pakatan Harapan, tetapi demi pembangunan dan kemakmuran ekonomi rakyat Selangor, saya berharap kerjasama yang erat dapat dibentuk antara kerajaan negeri Selangor dan kerajaan persekutuan,” katanya. , sambil menambah bahawa dia tidak mahu melihat penduduk Selangor diketepikan dari segi pembangunan ekonomi dan sosial kerana perbezaan ideologi politik dan pemimpin kerajaan. – SM


Show More

Related Articles

Back to top button