Kesihatan

Tidak perlu periksa suhu, kata pakar

PETALING JAYA: Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) mempersoalkan kebijaksanaan untuk terus memasukkan pemeriksaan suhu dalam SOP terhadap Covid-19 memandangkan banyak kes tanpa gejala.

Presiden MMA Dr Koh Kar Chai berkata beliau percaya ia tidak lagi relevan untuk meminta sesiapa sahaja memasuki kawasan awam untuk memeriksa suhu badannya.

Beliau berkata adalah tidak wajar meletakkan beban mencari simptom Covid-19 kepada penjaga pintu seperti pengawal keselamatan kerana mereka bukan golongan profesional dalam bidang kesihatan.

“Malah doktor terpaksa bergantung pada ujian untuk mendiagnosis Covid-19 kerana kehadiran mereka yang mempunyai gejala ringan atau pun tiada simptom,” katanya kepada FMT.

“Kebanyakan kedai telah melabur dalam termometer digital. Tidak rugi jika masih ada tetapi ia tidak seharusnya diwajibkan sebagai sebahagian daripada SOP. Walau apa pun, kebanyakan termometer ini tidak tepat.


“Hapuskan pemeriksaan suhu kerana ia tidak benar-benar berguna dalam saringan kes positif Covid-19. Sebaliknya, topeng muka, penjarakan fizikal, sanitasi tangan dan pengudaraan yang betul harus dititikberatkan.”

Beliau juga berkata orang ramai boleh mengalami suhu tinggi akibat demam biasa atau jangkitan selain daripada Covid-19 dan adalah tidak adil untuk memaksa mereka menjalani ritual itu.

Jawatan Koh mendapat sokongan Persekutuan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia.

Presidennya, Dr Steven Chow, bertanya berapa banyak kes Covid-19 yang dikesan kementerian kesihatan dalam tempoh dua tahun sejak pemeriksaan suhu dijalankan.

Beliau memberitahu bahawa amalan itu mungkin “sesetengah kegunaan awal” untuk pelancong masuk di pintu masuk antarabangsa, tetapi berkata kakitangan keselamatan tidak boleh dianggap sebagai penjaga pintu perubatan.

Bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata pemeriksaan suhu harus dikeluarkan daripada senarai SOP am kerana Malaysia tidak lagi menggunakan strategi sifar Covid-19.

(Visited 21 times, 3 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button