Nasional

Tiada sebab tangguh garis panduan baharu topeng muka, KJ

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak perlu menangguhkan garis panduan topeng muka yang baru diumumkan berikutan kebimbangan pakar kesihatan awam bahawa kes Covid-19 berpotensi meningkat semasa perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin amat menyarankan orang ramai seperti mereka yang berada dalam kumpulan berisiko tinggi, warga emas, imunokompromi dan kanak-kanak yang tidak divaksinasi supaya memakai topeng muka apabila mereka berada di ruang luar yang sesak.

Ini berlaku walaupun terdapat pilihan untuk memakai atau tidak peralatan pelindung diri apabila berada di luar rumah mulai 1 Mei dan seterusnya.

Khairy berkata Kementerian Kesihatan telah mengambil kira beberapa faktor sebelum mengumumkan garis panduan topeng muka baharu selepas melihat keadaan di bazar Ramadan yang sesak dengan pengunjung.

“Selepas Ramadan akan ada rumah terbuka tetapi kami mengambilnya kerana risikonya tidak tinggi seperti keadaan sesak di bazar.

“Tetapi saranan kementerian adalah jelas. Kami menggalakkan topeng muka di kawasan terbuka tetapi sesak, walaupun ia tidak diwajibkan dalam persekitaran luar.

“Ini kerana memandangkan kita kini dalam fasa peralihan (ke endemisiti), kita mahu rakyat membiasakan diri dengan solidariti masyarakat dan tanggungjawab individu.

“Kedua, dari sudut sains, kebolehjangkitan Covid-19 di kawasan terbuka adalah lebih rendah berbanding kawasan tertutup.

“Semua orang digalakkan memakai topeng di kawasan sesak. Saya rasa ini adalah keputusan seimbang kementerian.

“Kami mengambil maklum kebimbangan yang dibangkitkan oleh pakar kesihatan. Kementerian perlu membuat keputusan selepas mengambil kira semua faktor termasuk keselesaan rakyat dan sains di sebalik jangkitan Covid-19,” kata Khairy hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Penyelidikan Klinikal Malaysia (CRM) dan inisiatif penyelidikan perubatan bukan keuntungan Organisasi Dadah untuk Penyakit Terabai (betul) (DNDi) untuk membangunkan rawatan yang selamat, berpatutan dan berkesan bagi demam denggi.

Turut hadir Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, timbalan ketua pengarah (penyelidikan dan sokongan teknikal) Datuk Dr Hishamshah Mohd Ibrahim, ketua pegawai eksekutif CRM Dr Akhmal Yusof dan pengarah DNDi Asia Tenggara Jean-Michel Piedagnel.

Pakar kesihatan awam Dr Safiya Amaran sebelum ini menggesa kerajaan menangguhkan pelonggaran mandat topeng muka untuk kawasan luar sehingga awal Julai.

Beliau berkata adalah penting untuk mengelakkan letupan kes semasa dan selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri.

 

(Visited 171 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button