Ekonomi

Tiada pembelian panik di Shopee, jualan Tahun Baharu Cina meriah

LAMAN e-marketplace terkenal, Shopee memaklumkan tiada pembelian panik berlaku dalam sistemnya ketika penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali ini.

Keadaan dilapor lebih tenang berbanding kali pertama PKP dilaksana pada tahun lepas, namun mengakui berlaku peningkatan trafik berbanding sebelum ini.

Malah trend pembelian dalam talian di laman web itu juga dilaporkan berbeza berbanding PKP pada Mac tahun lepas.

Pada kali ini, kekerapan tinjauan dan pembelian barangan seperti peralatan teknologi pengguna dan produk pembaikan rumah, pelitup muka, makanan segar, beku, proses dan kering serta produk kesihatan dan pembersihan menunjukkan peningkatan.

Berbanding tahun lalu, pembelian panik berlaku apabila kenaikan pesanan didorong oleh pembelian barangan keperluan harian seperti makanan, pelitup muka serta pembersih tangan.


“Kemungkinan rakyat Malaysia lebih bersedia dan jelas dengan situasi semasa PKP.

“Berbanding dengan PKP yang pertama di mana barangan keperluan harian menyumbang sebahagian besar kepada pesanan di platform kami

“Kali ini, data menunjukkan rakyat Malaysia juga membeli barangan untuk menyesuaikan diri untuk bekerja atau belajar dari rumah serta produk-produk untuk menyerikan rumah kediaman.

“Walaupun platform kami mencatat pertumbuhan keseluruhan yang kuat, jumlah pertumbuhan yang dicatatkan bagi kategori bukan barangan runcit nampaknya lebih tinggi.”

Demikian kata Pengarah Urusan Serantau Shopee, Ia Ho, dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan implikasi pelaksanaan PKP terhadap plaftorm beli-belah atas taliannya.

Pada 11 Januari lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan pelaksanaan PKP kali kedua bagi membendung jangkitan baharu Koronavirus (Covid-19).

PKP 2.0 itu berkuatkuasa selama 14 hari bermula 13 Januari hingga 26 Januari ini.

Dalam pada itu, Ian menambah, walaupun dalam tempoh PKP, persediaan masyarakat Cina dalam sambutan Tahun Baharu Cina kali ini seperti tidak terganggu.

Menurutnya, semangat beli-belah untuk sambutan perayaan itu dilihat meriah apabila lebih 30 carian kata kunci berkaitan Tahun Baharu Cina menjadi trending di Shopee.

“Produk seperti ‘100 Plus’, ‘hiasan Tahun Baru Cina’, ‘Sarang Burung’, ‘Abalone’, ‘kemeja-T Keluarga Pencocokan Lembu’ dan ‘cheongsam’ muncul sebagai 30 carian kata kunci teratas.

“Pencarian ini akan terus meningkat, terutamanya dengan pelancaran Shopee 2.2 Jualan Tahun Baru Cina yang berlangsung hari ini sehingga 13 Februari.

“Shopee akan menawarkan pelbagai produk menarik kepada rakyat Malaysia supaya para pengguna boleh mendapatkan barangan keperluan dan lebih lagi secara selamat dari rumah dengan baucar diskaun 88% setiap hari

“Penghantaran penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM10 serta tawaran harga menakjubkan pada hanya 8 sen,” ujarnya.

Tambah beliau, sempena sambutan Tahun Baharu Cina, Shopee menawarkan promosi 2.2 Jualan Tahun Baru Cina juga membawakan pengguna RM8,888 Kotak Bertuah Shopee setiap hari dengan hadiah wang tunai dari RM0.88, RM8.88, RM88.88, RM888.88 dan hadiah utama sebanyak RM8,888 untuk dimenangi.

Pengguna hanya perlu menonton Shopee Live setiap hari pada pukul 10 malam dan boleh menggadakan peluang memenangi Kotak Bertuah Shopee dengan menonton sesi penstriman langsung tambahan pada 18 Januari, 25 Januari dan 2 Februari pada jam 1 petang.

“Pada tarikh-tarikh istimewa ini, para pengguna akan menerima 88,000 baucar penghantaran percuma tambahan yang boleh digunakan untuk pembelian dari harga serendah RM8, baucar 50 peratus pulangan tunai Syiling Shopee dan lebih banyak diskaun!

“Selain itu, dapatkan diskaun sehingga 80% untuk Limited Time Huat Deals pada 12 tengah malam, 12 tengahari dan 8 malam pada 18 Januari dan 2 Februari,” jelasnya. – SM

(Visited 267 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button