MahkamahNasional

Tiada peguam Malaysia boleh tandingi kepakaran Laidlaw – Shafee

SEORANG Queen’s Counsel (QC) dari United Kingdom (UK), Jonathan Laidlaw berhasrat mewakili bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam rayuan beliau tentang kes rasuah RM42 juta SRC International Sdn Bhd mempunyai kelayakan dan pengalaman khas yang tidak terdapat dalam kalangan peguam bela dan peguamcara di Malaysia, kata pasukan peguambela Najib.

Peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dalam afidavit menyokong tawaran khidmat oleh Laidlaw untuk mewakili Najib dalam rayuan terakhir Najid di Mahkamah Persekutuan pada Ogos ini berkata, peguam UK itu telah hadir dalam 109 kes yang dilaporkan di Mahkamah Bahagian, Mahkamah Rayuan dan House of Lords (kini Mahkamah Agung).

Laidlaw, kata Shafee, mempunyai kelayakan dan pengalaman dalam pelbagai kes rasuah di UK dan dalam bidang kuasa luar negara.

“Sebagai contoh, beliau mewakili dua ahli House of Lords dan seorang ahli Dewan Rakyat yang terlibat dalam skandal ‘tunai untuk penghormatan’.

“Kes melibatkan dakwaan yang berkaitan antara pinjaman kepada parti politik UK dan pemberian gelaran seumur hidup (mengikut perwakilan, tiada satu pun yang menghadapi pertuduhan dan oleh itu tidak dapat dikenal pasti),” kata Shafee.


Beliau mendakwa siasatan terbesar terhadap rasuah dalam perkhidmatan polis Metropolitan yang membawa kepada sabitan dua pegawai Flying Squad yang kemudiannya menukar keterangan Queen terhadap beberapa bekas rakan sekerja.

“Beliau mendakwa, sebagai peguam Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota kerana rasuah berikutan operasi menyamar, mendedahkan individu itu telah bersedia untuk berkompromi dengan pendakwaan yang memihak kepada penjenayah kerjaya.

“Dan baru-baru ini Laidlaw menasihati seorang individu yang ingin mendakwa seorang kerabat diraja berkaitan dengan cukai dan hasil,” kata Shafee.

Beliau berkata, Sunday Times menyenaraikan Laidlaw sebagai salah satu daripada 500 individu paling berpengaruh di Britain.

Beliau juga berkata, Laidlaw adalah pakar dalam perniagaan dan jenayah kewangan dan secara konsisten, disenaraikan dalam direktori undang-undang UK sebagai salah satu “sutera bintang”  yang dianugerahkan dengan Anugerah “Sutera Jenayah Tahun” Dewan dan Rakan Kongsi.

Menurut Shafee, Laidlaw mewakili banyak pelanggan korporat termasuk Texaco, Gulf, Ford, Esso dan BHP Billiton.

“Beliau telah mewakili kedua-dua syarikat dan pengarahnya dalam kes yang melibatkan liabiliti jenayah korporat.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beliau berjaya mempertahankan BHP Billiton dalam beberapa siri kes yang dibawa oleh Jabatan Perdagangan dan Perindustrian England, Agensi Maritim dan Pengawal Pantai dan Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan yang timbul daripada insiden di ladang minyak dan gas Liverpool Bay,” kata Shafee.

Shafee menegaskan bahawa Laidlaw juga terlibat dalam kes penipuan terbesar yang dibawa melalui pendakwaan persendirian di UK bagi pihak Kumpulan Allseas yang mengakibatkan seorang individu disabitkan dengan penipuan melibatkan €100 juta.

Justeru pencapaian Laidlaw adalah pada tahap yang luar biasa dan mengatasi langkah yang dicapai oleh peguam bela dan peguam cara Malaysia, kata Shafee.

“Saya seterusnya percaya bahawa tiada peguam bela dan peguam cara yang menjalankan amalan di Malaysia boleh dikatakan memiliki tahap pencapaian, pengalaman dan kepakaran yang sama yang telah diperoleh oleh pemohon,” ujar beliau.

Beliau juga berkata, isu serius, kompleks atau novel berkaitan rayuan itu akan timbul untuk pertimbangan mahkamah tertinggi buat kali pertama di mana kebanyakan isu itu tidak pernah ditentukan secara substantif di Malaysia dalam mana-mana kes yang sama di mana peguam bela dan peguam cara tempatan telah muncul.

Shafee juga meminta mahkamah mempertimbangkan kepakaran istimewa dan khusus Laidlaw akan memberi manfaat kepada bukan sahaja perayu tetapi juga sistem keadilan jenayah Malaysia.

Beliau berkata, tradisi common law UK mempunyai kapasiti untuk memaklumkan dan memberi manfaat kepada perundangan negara Malaysia.

Ia juga akan membantu mahkamah tertinggi dalam menilai tafsiran statut dan undang-undang Malaysia agar selaras dengan piawaian UK dan antarabangsa, katanya.

Pada 25 Jan, firma guaman Tetuan Shafee & Co menyerahkan surat enam muka surat kepada sekretariat Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat mengenai hasrat Najib untuk melantik QC bagi membantu beliau dalam isu rumit dan persoalan undang-undang dalam rayuan SRCnya di mahkamah tertinggi .

Pada 29 April, Mahkamah Persekutuan menetapkan 10 hari pada Ogos nanti untuk mendengar rayuan terakhir Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara atas kesalahan penyelewengan RM42 juta dana SRC International.

Pada 8 Dis tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan Najib dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kerana menyalahgunakan RM42 juta milik SRC International.

Hakim Abdul Karim Abdul Jalil yang  bersidang bersama Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera sebulat suara menolak rayuan Najib terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 28 Julai 2020.

Mahkamah Persekutuan akan menjadi jalan terakhir bagi Ahli Parlimen Pekan itu untuk merayu terhadap hukuman dan sabitannya dalam kes SRC International. – SM

(Visited 465 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button