Nasional

Tiada lagi PPV bersepadu Lembah Klang, kata kementerian

KUALA LUMPUR: Semua pusat vaksinasi Bersepadu (PPV) di Lembah Klang iaitu PPV Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC), PPV Axiata Bukit Jalil, PPV IDCC Shah Alam dan PPV Sokha Gakai Klang tidak beroperasi setakat Selasa.

Kementerian kesihatan berkata penutupan PPV luar tapak akan dibuat secara berperingkat bulan ini apabila kadar pentadbiran dos penggalak untuk populasi dewasa mencapai 64%.
“Sehingga 16 Mac, 66.2% daripada populasi dewasa yang layak telah menerima dos penggalak,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan hari ini.

Ia berkata mereka yang masih belum menerima vaksinasi lengkap atau dos penggalak atau ibu bapa yang ingin membawa anak sama ada untuk dos pertama atau kedua boleh berbuat demikian melalui beberapa kaedah.

“Salah satu cara adalah dengan menempah slot vaksinasi mengikut PPV terpilih. Tempahan boleh dibuat melalui pautan yang kemudiannya akan dihantar bersama temu janji ke aplikasi MySejahtera anda.”

Temu janji juga boleh dibuat di pengamal perubatan swasta yang menawarkan vaksinasi kanak-kanak dan dos penggalak seperti yang disenaraikan di laman web ProtectHealth.


Untuk masuk ke PPV luar tapak, orang ramai boleh menyemak laman web ProtectHealth untuk melihat mana yang masih beroperasi, kata kementerian itu.

Menurut kenyataan itu, varian Omicron kekal sebagai ancaman serius dan boleh menyebabkan komplikasi teruk, terutamanya kepada mereka yang belum divaksin sepenuhnya atau belum divaksin sama sekali, serta kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas dan mereka yang mempunyai komorbiditi dan tidak menerima dos penggalak.

“Ibu bapa juga dinasihatkan untuk merebut peluang memberi vaksin kepada kanak-kanak bagi perlindungan daripada jangkitan Omicron yang lebih teruk yang boleh mengakibatkan kematian akibat Covid-19 dan komplikasinya.

“Untuk memastikan peralihan kepada fasa endemik yang bermula pada 1 April dapat dilaksanakan dengan selamat, tumpuannya adalah untuk memupuk kesedaran dan perpaduan masyarakat, dan tanggungjawab individu untuk pematuhan SOP dan meluaskan akses kepada program vaksinasi sedia ada,” katanya.

 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button