Politik

Tiada kekosongan enam kerusi bekas Ahli Parlimen Bersatu

ENAM kerusi bekas Ahli Bersatu yang keahlian mereka terlucut ekoran menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri kekal dan tidak memerlukan pilihan raya kecil.

Perkara itu dinyatakan dalam surat daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat kepada Bersatu berhubung status enam Ahli Parlimen parti itu yang menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri.
Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Tan Sri Johari Abdul membuat keputusan menolak permohonan mereka itu supaya kerusi enam Ahli Parlimen terbabit dikosongkan.
Katanya, keputusan tersebut diterima Ketua Whip Bersatu, Datuk Seri Ronald Kiandee yang juga Ahli Parlimen Beluran pada petang Selasa.
“Keputusan YB Speaker tersebut adalah amat mengecewakan kerana dengan jelas bercanggah dengan peruntukan tersurat dan tersirat Perkara 49A(3) Perlembagaan Persekutuan.
“Keputusan YB Speaker dengan memberikan alasan-alasan dangkal dan tafsiran songsang menunjukkan YB Speaker telah mencemar Perlembagaan Persekutuan.
“Sedangkan beliau telah berikrar untuk menjunjung dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Negara,” kata Muhyiddin pada sidang media di Bangunan Parlimen pada Rabu yang turut dihadiri Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN).
Menurut beliau, Perlembagaan Persekutuan menyatakan dengan jelas bahawa kerusi ahli Dewan Rakyat hendaklah menjadi kosong jika dia tidak lagi menjadi anggota parti politik tersebut.
Dalam situasi itu, tegas Muhyiddin, jelas bahawa enam Ahli Dewan Rakyat tersebut tidak lagi menjadi ahli Bersatu berikutan dengan peruntukan perlembagaan parti.
“Keputusan YB Speaker adalah bercanggah dengan peruntukan undang-undang dan telah bertindak di luar bidang kuasa beliau dalam membuat tafsiran yang songsang.
“Hanya mahkamah mempunyai bidang kuasa untuk menafsirkan Perlembagaan Persekutuan,” ujarnya.
Pengerusi PN itu turut menggesa Johari untuk menegakkan tujuan dan hasrat sebenar peruntukan 49A Perlembagaan Malaysia.
Tegasnya, peruntukan itu bertujuan mengekang perbuatan khianat ahli Dewan Rakyat yang menodai mandat rakyat semasa pilihan raya.
“Hakikatnya, keputusan YB Speaker ini sendiri telah mengkhianati semangat dan hasrat murni pindaan Perkara 49A Perlembagaan Persekutuan bagi menghalang Ahli Parlimen melompat parti.
“Sehubungan itu, Bersatu memutuskan mengambil langkah-langkah susulan dengan melantik pakar-pakar perundangan untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi menegakkan Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Parti Bersatu.
“Perikatan Nasional mengingatkan semua parti politik dan ahli dewan rakyat bahawa kita telah meluluskan
pindaan perkara 49A secara sebulat suara.
“Maka, tindakan YB Speaker membuat tafsiran yang mencemar peruntukan lompat parti tersebut harus dicela,” katanya. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button