Nasional

Tiada kaitan antara polis dan akaun palsu di media sosial

BUKIT Aman menafikan dakwaan bahawa polis dikaitkan dengan akaun troll di Facebook dan Instagram yang menggunakan akaun palsu untuk memesongkan pandangan umum.

Ia kini sedang mengumpulkan lebih banyak butiran mengenai tuntutan yang didokumenkan dalam laporan keselamatan Meta Platforms Incorporated.

Setiausaha Polis Persekutuan Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata pihaknya memandang serius dakwaan Meta berhubung kaitan antara akaun palsu dan polis.

“Polis Diraja Malaysia menafikan dakwaan berkenaan dan sedang mengumpul butiran lanjut mengenainya,” katanya dalam satu kenyataan lewat petang semalam.

Pasukan itu telah mendapat perhatian selepas konglomerat media sosial itu berkata ia mengeluarkan lebih 600 akaun Facebook dan Instagram dari Malaysia kerana menjadi sebahagian daripada “ladang troll” yang bertujuan untuk merosakkan dan memanipulasi wacana awam melalui akaun palsu.


Laporan Ancaman Musuh Suku Tahunan juga mendedahkan bahawa akaun yang dialih keluar kerana melanggar dasar mereka terhadap Tingkah Laku Tidak Sahih Selaras (CIB) didapati mempunyai kaitan dengan polis.

Sebanyak 596 akaun, 180 Halaman dan 11 Kumpulan telah dialih keluar daripada Facebook manakala 72 akaun telah dikeluarkan daripada Instagram kerana menjadi sebahagian daripada rangkaian itu.

Laporan itu mendakwa rangkaian itu berasal dari Malaysia dan menyasarkan khalayak domestik di negara ini.

“Mereka aktif merentasi internet, termasuk Facebook, TikTok, Twitter dan Instagram, dan menyiarkan meme dalam bahasa Melayu untuk menyokong gabungan kerajaan semasa, dengan dakwaan rasuah dalam kalangan pengkritiknya.”

Menurut laporan itu, sekitar AS$6,000 (RM26,739) dibelanjakan untuk iklan di Facebook dan Instagram, yang dibayar terutamanya dalam ringgit.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button