Nasional

Tiada dana awam digunakan untuk mengimport telur

IMPORT telur dari India tidak menggunakan dana awam, kata Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan.

Ia berkata syarikat pengimport menanggung sepenuhnya sebarang kos dan risiko mengimport telur, dan tiada dana awam digunakan.

“(Dan) kebenaran mengimport telur boleh ditamatkan pada bila-bila masa apabila bekalan domestik telah pulih dan stabil,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan semalam.

Ia juga berkata kerajaan tidak memberi subsidi telur import, tidak seperti yang dinikmati pengeluar telur ayam tempatan.

Kementerian itu berkata, berdasarkan rekod Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS), usaha kerajaan menangani masalah kekurangan telur negara mula menunjukkan perkembangan positif.


“Dari Oktober hingga Disember tahun lepas, unjuran kekurangan bekalan telur ialah -118,272,070 (Oktober), -157,543,291 (November) dan -1,282,094 (Disember).

“Bagaimanapun, pada Januari, terdapat lebihan pada +160,649,928, menggambarkan lebihan bekalan telur”.

Kementerian itu berkata pada 6 Dis lepas, menteri Datuk Seri Mohamad Sabu telah mengumumkan kebenaran mengimport telur dari sumber luar sebagai langkah sementara untuk menangani kekurangan telur, yang agak meruncing sejak Oktober.

Ia berkata ini menyebabkan J&E Advance Tech Sdn Bhd dan sebuah syarikat pengeksport telur di India mendapat kelulusan sementara khas sehingga 30 Jun.

Syarikat India itu boleh memenuhi permintaan Malaysia dan telah membekalkan telur kepada Qatar untuk Piala Dunia 2023.

Kementerian itu berkata telur yang diimport itu telah melalui protokol import bagi memastikan telur tersebut bebas daripada sebarang penyakit yang boleh membahayakan tumbuhan, haiwan dan manusia.

“Bagi memastikan rakyat Malaysia menerima telur import yang selamat, bersih dan bebas daripada semua penyakit, Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) dan DVS mengawal kemasukan telur tersebut melalui kaedah tahan, ujian dan pelepasan (HTR).

“Ujian PCR telah dijalankan untuk menguji salmonella, penyakit Newcastle dan selesema burung.

“Hanya telur yang lulus ujian HTR boleh masuk ke negara ini. Setakat ini, tiada telur import gagal dalam ujian ini.”

Kementerian itu berkata protokol import memastikan setiap haiwan dan produk haiwan yang dibawa masuk ke negara ini adalah selamat.

“Justeru, mana-mana syarikat yang ingin mengimport haiwan dan produk haiwan perlu merujuk kepada DVS bagi memastikan negara sumber berada dalam senarai negara yang diluluskan.

“Bagi negara yang tiada dalam senarai, analisis risiko import mesti dijalankan terlebih dahulu.

“Selepas lulus analisis dan diluluskan di peringkat kementerian, barulah produk terbabit dibenarkan diimport.” -SM

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button