NasionalRencah Hidup

The Star dibantah ulangi stereotaip kahwin bawah umur dengan Islam

AKHBAR arus perdana berbahasa Inggeris The Star mengulangi penggunaan gambar yang memberi gambaran stereotaip perkahwinan bawah umur dengan penganut Islam semata-mata.

Perikatan Wanita Antarabangsa Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAQIF) membantah tindakan akhbar tersebut menggunakan gambar seorang kanak-kanak wanita muslim memakai telekung sambil bermain masak-masak pada laporan berita bertajuk ‘NGO calls for more awareness campaigns against child marriages in Sabah’.

Presiden Waqis Profesor Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar berkata, ianya bukan kali pertama The Star menggunakan gambar tersebut yang memberi gambaran stereotaip bahawa perkahwinan bawah umur berkaitan penganut agama Islam.

Pada 8 Disember tahun lalu, The Star menggunakan gambar yang sama untuk berita bertajuk ‘Yeoh: Keeping them in school till 17 can put a lid on child marriages.


Penyiaran gambar tersebut pada waktu itu telah mengundang bantahan daripada Waqis.

 

“Kami harus mempersoalkan niat media anda mengenai kesalahan yang berulang ini. Dalam suasana global saat ini di mana Islam dan umat Islam dalam “permainan adil” untuk sikap perkauman, seseorang harus mempersoalkan mengapa media tempatan Malaysia kita nampaknya ingin menuangkan minyak ke dalam api.

“Kami mendesak media untuk menghentikan stereotaip jahat ke atas umat Islam ini dan memeriksa sikap bias mereka untuk memilih pelaporan yang lebih tidak berat sebelah dan adil untuk memastikan kita fokus pada masalah sebenar dan bukannya terganggu oleh prasangka yang tidak beralasan,” kata Dr Rafidah.

Tegas beliau, The Star harus menggunakan grafik yang sesuai untuk menggambarkan laporan sebenar bahawa terdapat lebih banyak perkahwinan bawah umur yang berlaku dalam kalangan bukan Islam berbanding kalangan Islam di Malaysia.

“Banci 2017 menunjukkan 52.5 peratus berasal dari masyarakat bukan Islam berbanding 877 kes atau 47.5 peratus berasal dari masyarakat Islam.

“Perkahwinan bawah umur sangat berkaitan dengan kemiskinan dan tahap pendidikan. Ia berlaku di mana-mana masyarakat di mana terdapat ketidakseimbangan pembahagian kekayaan,” kata Dr Rafidah.

Katanya, Waqif menyokong langkah-langkah untuk menghentikan perkahwinan paksa atau perkahwinan awal yang berpotensi membahayakan pengantin muda secara fizikal atau sosial.

“Kami mengecam kes-kes di mana kanak-kanak perempuan dipaksa untuk berkahwin dengan lelaki yang jauh lebih tua di mana mereka diperlakukan sebagai objek atau komoditi ketika keluarga berusaha melepaskan diri dari kemiskinan,” tegas beliau.-SM

 

 

 

 

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button