Luar Negara

Thailand beri lebih kelonggaran mulai 16 Disember

BERKUATKUASA pada pertengahan bulan depan, para pelancong yang ingin melancong ke Thailand tidak perlu mengadakan ujian PCR.

Sebaliknya pelancong yang tiba di mana-mana destinasi di dalam wilayah Thailand hanya perlu membuat pemeriksaan antigen.

Pelancong juga tidak dikehendaki bermalam selama satu malam sebelum meneruskan perjalanan mereka.

“Bermula 16 Disember ini, pelancong yang tiba melalui perjalanan darat dan laut dibenarkan tanpa perlu menjalani ujian pemeriksaan, bermalam,” menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA).

Kelonggaran yang diberikan dan dibenarkan oleh pihak CCSA merangkumi pelancong luar dan warganegara Thai yang tiba menerusi penerbangan.

Pihak berkuasa Thailand juga memudahkan semua pelancong dan warga Thai yang kembali ke tanah air mereka dengan memperkenalkan kaedah TEST & GO, Program Sandbox dan Kuarantin.

“Selain ketibaan melalui udara, pengembara atau pelancong akan dibenarkan masuk melalui darat (di pusat pemeriksaan sempadan Nong Khai, mulai 24 Disember 2021) dan laut dengan syarat mereka memenuhi keperluan vaksinasi dan ujian.

“Tempoh menunggu satu malam semasa di hotel dan pembayaran yang disahkan (untuk penginapan 1 malam di hotel SHA++, 1 ujian RT-PCR dan pemindahan lapangan terbang yang telah diatur sebelumnya) tidak lagi diperlukan. Ujian semasa ketibaan akan ditukar kepada kaedah ATK,” ujar kenyataan yang sama.

Pelancong bawah umur 6 tahun, mengembara bersama ibu bapa dengan keputusan ujian RT-PCR negatif dalam masa 72 jam sebelum perjalanan tidak perlu mempunyai keputusan ujian RT-PCR negatif pra-ketibaan dan boleh menjalani ujian air liur apabila memasuki Kerajaan.

Manakala pelancong berumur 6-11 tahun yang mengembara bersama ibu bapa, mesti mempunyai keputusan ujian RT-PCR negatif dalam masa 72 jam sebelum perjalanan, katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, pelancong ataupun pengembara berumur 12-17 tahun, melancong dengan ibu bapa, tidak perlu diberi vaksin tetapi mesti mempunyai keputusan ujian RT-PCR negatif dalam masa 72 jam sebelum perjalanan.

“Mereka yang tidak ditemani mesti mendapat vaksin dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin yang diluluskan dan mesti mempunyai keputusan ujian RT-PCR negatif,” jelasnya.

Pelancong yang sebelum ini dijangkiti dalam tempoh tiga bulan sebelum melakukan perjalanan mesti mempunyai sijil perubatan pemulihan atau mendapat vaksin dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin yang diluluskan untuk tempoh masa yang tidak ditentukan sebelum melakukan perjalanan. – SM

 

(Visited 177 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button