Politik

TH: Mujahid mahu debat dengan Azeez guna platform bebas

BEKAS Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa bersetuju untuk berdebat dengan bekas Pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Ahli Parlimen Parit Buntar itu berkata, perdebatan itu perlu berlangsung di sebuah platform yang bebas seperti Sinar Harian.

“Saya bersetuju debat bersama YB Azeez Rahim menggunakan Platform yang bebas seperti Sinar Harian. Belum debat dah fitnah,” kata Mujahid di Twitternya.

Mujahid mengulas sebuah poster yang tersebar di media sosial mengenai debat antara beliau dengan Ahli Parlimen Baling itu.


Poster itu memaparkan kononnya perdebatan itu akan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur pada 28 Julai ini pada pukul 8.30 malam.

Poster tersebut turut memaparkan debat tersebut akan dianjuarkan oleh sebuah portal Suara TV dan Timbalan Presiden Angkatan Karyawan Nasional Ayatullah Helme Mohd. Hanafi sebagai moderator.

Lewat malam tadi  Abdul Azeez menyahut cabaran Mujahid untuk berdebat berkaitan isu Tabung Haji.

Menurut Ahli Parlimen Baling itu, beliau dengan jiwa yang terbuka bersetuju ajakan debat yang dibuat oleh Ahli Parlimen Parit Buntar itu.

“Hari ni saya mendapat satu jemputan debat dan saya dengan jiwa yang terbuka bersetuju dengan cadangan ini. Semoga ahli panel yang dicadangkan, YB Parit Buntar dapat memberikan jawapan untuk cadangan debat ini.

“Saya menunggu maklum balas dari pencadang sama ada YB Parit Buntar sudi dengan jemputan ini. Kebetulan hari raya korban nak dekat dah ni,” kata Abdul Azeez.

Abdul Azeez memberi cadangan agar debat tersebut diberi tajuk ‘Tabung Haji: Di Mana Silapnya?’ Tarikh perdebatan pada 28 Julai pada pukul 8.30 malam di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.

Abdul Azeez turut menyarankan agar Timbalan Presiden Angkatan Karyawan Nasional Ayatullah Helme Mohd Hanafi dipilih menjadi moderator untuk perdebatan tersebut.

Media melaporkan Mujahid mengajak Abdul Azeez untuk berdebat mengenai isu-isu berkaitan Tabung Haji.

Naib Presiden AMANAH Nasional itu berkata, beliau mahu berdebat secara terbuka dengan Abdul Azeez selepas Ahli Parlimen Baling itu galak mencelah ketika dia berucap di Parlimen pada 15 Julai lalu.

“Saya tiada masalah untuk menjemput supaya Pengerusi Tabung Haji yang dahulu, Abdul Azeez untuk berdebat. Ketika saya berucap di Parlimen, dia ganggu dan nak pertahankan hujah dia, jadi ayuh kita berdebat.

“Saya nak berdebat dengan dia ini. Kita bentangkan apa yang didakwa. Dia kata ada fakta, tak apa, dedahkanlah supaya jangan ada beringat-ingat seperti di Parlimen baru-baru ini.

“Kita dedahkan secara aman, damai, bertamadun dan kita serahkan kepada rakyat untuk menilai,” ujarnya seperti yang dilaporkan oleh Malaysia Dateline.-SM

(Visited 272 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button