Nasional

Terpulang kepada setiap pasangan sama ada mahu ada anak atau tidak

KEPUTUSAN sama ada untuk mempunyai anak, dan berapa ramai, bergantung sepenuhnya kepada pasangan masing-masing, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Nancy Shukri.

Menjawab kebimbangan ahli parlimen tentang trend “bebas kanak-kanak” yang dibangkitkan semasa perbahasan mengenai laporan Suhakam, Nancy berkata, Malaysia tidak bersendirian dalam menghadapi penurunan dalam jumlah kadar kesuburan (TFR).

Beliau berkata TFR Malaysia telah menurun daripada 2.1 pada 2010 kepada 1.6 pada 2022.

Nancy berkata, negara-negara di Asia Pasifik, seperti Hong Kong, Jepun, Korea, Brunei, Australia, New Zealand, Singapura dan Thailand juga mengalami penurunan yang sama, dengan beberapa jatuh di bawah paras penggantian.

“Pelbagai faktor menyumbang kepada penurunan TFR ini, termasuk faktor ekonomi dan pilihan gaya hidup yang mempengaruhi keputusan mengenai umur perkahwinan dan bilangan anak. Isu kemandulan juga boleh memberi kesan kepada TFR,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

“Kementerian percaya bahawa keputusan untuk mempunyai anak dan menentukan bilangan anak adalah hak pasangan itu.”

Pada hari Sabtu, menteri hal ehwal agama Na’im Mokhtar berkata trend pasangan memilih untuk “bebas anak” kerana persepsi bahawa anak adalah bebanan bercanggah dengan sunnah Nabi Muhammad.

Beliau berkata pejabat mufti wilayah persekutuan telah mengeluarkan fatwa menyatakan bahawa memilih gaya hidup bebas kanak-kanak untuk mengelak tanggungjawab adalah dianggap makruh (tidak digalakkan), mengikut undang-undang Islam.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button