Berita

Terpaksa buang malu, kibar bendera putih untuk terus kelangsungan hidup

Terdesak disebabkan bekalan makanan dan duit simpanan semakin susut, menjadi antara faktor menyebabkan seorang suri rumah terpaksa mengibarkan bendera putih di hadapan rumahnya, di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Mutiara, di sini bagi meminta bantuan.
Menurut Nur Husna Mohd Room, 35, tindakan itu dibuat selepas dia berasa risau memikirkan nasib tiga anaknya yang perlu dijaga, apatah lagi suaminya kini berada di Melaka kerana mencari pekerjaan dan tidak mempunyai wang yang cukup untuk pulang ke Johor Bahru.
Nur Husna berkata ketiadaan suami di sisi sejak beberapa bulan lalu, disebabkan penutupan kilang yang memaksa suaminya berhenti kerja, sedikit sebanyak menganggu emosinya sebagai ibu yang perlu mengurus tiga anak secara sendirian.
“Mula-mula memang malu (kibar bendera putih) tetapi dengan sokongan jiran dan apabila fikir balik buat apa nak malu. Jadi terpaksa buang perasaan itu sebab saya dan anak-anak memang dalam keadaan susah. Ini pun bersyukur kerana ketua blok dan jiran ada datang menghulurkan bantuan,” katanya ketika ditemui Bernama di rumahnya di Johor Bahru hari ini.
Sementara itu, seorang warga emas yang juga menetap di PPR Desa Mutiara, R. Saroginy, 68, berkata dia juga terpaksa membuang perasaan malu untuk mengibarkan bendera putih, demi meneruskan kelansungan hidup dalam menyara dua daripada empat anaknya, yang menghadapi masalah mental.
“Saya hanya bekerja sebagai tukang cuci dan tinggal di rumah yang ditanggung oleh majikan. Pada masa sama saya perlu jaga seorang anak, perlu membawanya ke hospital untuk rawatan menaiki teksi atau Grab, mujur seorang lagi yang menghadapi masalah mental tinggal di Hospital Permai,” kata Saroginy yang juga seorang ibu tunggal.
Sementara itu, Pengurus Besar Econsave Mas Imran Adam berkata, usaha ini akan diteruskan bagi membantu golongan yang memerlukan di seluruh negara, yang mengalami kesusahan tatkala berdepan dengan pandemik COVID-19.
“Setakat ini lebih 200 keluarga di Johor telah mendapat inisiatif ini, manakala di seluruh negara kita sudah salurkan bantuan kepada 500 keluarga,” katanya menambah antara barangan yang dihulurkan termasuk beras, tepung, gula, kopi, biskut, telur, sardin dan sayur-sayuran.
Dalam pada itu Mas Imran turut meminta orang ramai, untuk mengambil gambar dan kongsikan alamat individu yang dikenal pasti menaikkan bendera putih kepada Econsave, di talian 016-2137387 atau memuat naik maklumat tersebut di Facebook rasmi EconsaveMY.
Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini mengumumkan, kerajaan akan memberi Bantuan Khas COVID-19 (BKC) kepada isi rumah kategori miskin tegar, B40 dan M40 termasuk golongan bujang bermula Ogos.
Menurut Perdana Menteri, bantuan itu bakal memanfaatkan lebih 11 juta isi rumah dan individu warga emas serta bujang dengan peruntukan sebanyak RM4.6 bilion.
Sejumlah RM300,000 juga diberikan kepada semua Ahli Parlimen bagi program Bantuan Bakul Makanan seperti yang diumumkan dalam Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) mula disalurkan pada 1 Julai.
Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan berhubung perkara ini memaklumkan peruntukan itu turut diberikan kepada Ahli Parlimen pembangkang.
— BERNAMA
(Visited 406 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button