Politik

Terlalu banyak pakatan hanya untuk pecah undi

PILIHAN Raya Negeri (PRN) Sabah menyaksikan wujudnya banyak pakatan hanya bertujuan untuk memecahkan undi.

Perkara itu disuarakan oleh Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Seri Mohd Shafie Apdal termasuk mendakwa bahawa langkah Kerajaan Persekutuan untuk mewujudkan blok politik Gabungan Rakyat Sabah (GRS) baru dan menaja parti-parti politik kecil bertujuan untuk memecah undi.

“Rakyat Sabah tidak mudah tertipu oleh (pembentukan) GRS kerana mereka tahu apa yang perlu mereka lakukan.

“Mereka ingin menaja beberapa parti kecil dengan tujuan untuk menjatuhkan kerajaan sekarang,” katanya pada sidang media Semporna.

Shafie menambah bahawa Kerajaan Persekutuan telah membuat terlalu banyak gabungan, termasuk Muafakat Nasional, Perikatan Nasional dan GRS.


Pembentukan GRS diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari Sabtu.

GRS merangkumi Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

“Tujuannya adalah untuk mengubah pemerintahan sekarang, dari Warisan menjadi Perikatan Nasional dan sekutu kita yang lain,” katanya.

Shafie juga memberitahu lebih banyak kemudahan akan dibangunkan din Sabah, terutama di Semporna, yang kebetulan menjadi tempat pelancongan.

“Terdapat peningkatan pelancong tempatan di sini dan saya faham bahawa beberapa resort telah kembali beroperasi.

“Kami berharap dapat mengembalikan perniagaan pelancongan seperti sebelumnya. Kami juga mahu, yang lebih penting, mengutamakan keselamatan pengunjung,” tambahnya.

Sementara itu, Shafie berkata, dia masih percaya bahawa kempen tradisional adalah kaedah terbaik untuk memenangi hati pengundi.

Ketua Menteri sementara, yang mempertahankan kerusinya di Senallang, mengatakan dia lebih suka berkempen dengan bertemu penduduk kampung, yang merupakan 80% gaya berkempennya.

“Ada pengundi yang mungkin tidak memiliki telefon pintar; ada yang mempunyai telefon pintar tetapi tidak mempunyai akses ke sambungan internet yang boleh dipercayai.

“Itulah sebabnya saya terus berkunjung ke kampung-kampung untuk berjumpa dengan orang-orang, jadi mereka tidak hanya mendengar saya (melalui penstriman video dalam talian) tetapi juga bertemu saya secara peribadi,” katanya selepas pertemuan di pusat daerah pengundian Mentaritip, di Semporna.-SM

(Visited 192 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button