Nasional

Tentera akan digunakan jika masyarakat masih degil – Ismail Sabri

Menteri Kanan yang juga Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru rakyat agar lebih patuh terhadap penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Tegas Naib Presiden UMNO itu, apa yang dilakukan oleh kerajaan tidak lain dari semata-mata untuk menjaga keselamatan dan nyawa rakyat.

“Hari ini hari kedua selepas pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan, keadaan sedikit tenang.

“Namun masih ramai yang tidak patuh. Masih berkeliaran di mana-mana seolah-olah tiada apa yang berlaku di mana hari ini sebanyak 975 didapati positif #Covid-19,” kesalnya dalam satu hantaran di Facebook, malam ini.

Untuk rekod, semasa sidang medianya siang tadi, Ismail berkata kadar pematuhan rakyat terhadap perintah tersebut sehingga hari ini hanya 60 peratus sahaja.

Justeru itu tambahnya, besar kemungkinan jika kadar pematuhan di peringkat rendah, tentera akan digunakan untuk membantu pihak polis mengawal keadaan.


Kerana itulah juga Ismail menyeru rakyat agar hanya tinggal di rumah sahaja sepanjang perintah tersebut.

Manakala bagi Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu hantaran di Facebooknya berkata kes COVID-19 telah menular di semua negeri di Malaysia dan dijangkakan akan semakin meningkat.

“Sila bantu KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) bersama memutuskan rangkaian jangkitan ini dengan duduk di rumah dan jangan keluar,” gesanya.

(Visited 187 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button