Nasional

Temuduga permohonan pekerja asing tidak berpusat

Majikan yang memohon pekerja asing melalui Kementerian Sumber Manusia tidak perlu menghadiri temu duga permohonan pekerja asing lagi.

Kementerian telah memutuskan untuk mengasingkan proses bagi mengelakkan kesesakan dan kesulitan kepada majikan, dengan membenarkan mereka hadir di pejabat Buruh negeri masing-masing.

Keputusan itu dibuat selepas sesi taklimat selama dua jam di sini hari ini bersama pemimpin DAP Lim Guan Eng, Datuk Ngeh Koo Ham dan M. Kulasegaran yang menuduh Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan gagal menangani isu kekurangan pekerja asing semasa di seluruh negara.

Taklimat itu turut dihadiri beberapa pihak berkepentingan, termasuk Persatuan Pembina Induk Malaysia (MBAM), Pusat Pertukaran Buruh Pembinaan Bhd (CLAB) dan lain-lain yang terjejas akibat kekurangan pekerja asing.

Beberapa isu berkaitan proses permohonan pekerja asing seperti permohonan dalam talian, tempoh menunggu yang lama, proses pengesahan dokumen palsu, desentralisasi sesi temu duga dan pengambilan pekerja yang rendah dalam sektor tertentu turut dibangkitkan semasa sesi taklimat tersebut.


Sebagai tindak balas, Saravanan menyenaraikan semua inisiatif yang diambil oleh kementerian untuk mengatasi kekurangan buruh, sejak beliau mengambil alih jawatan itu daripada Kulasegaran pada Mac 2020.

“Tidak banyak yang boleh kami lakukan apabila saya menyandang jawatan menteri kerana Covid-19. Hanya pada bulan April sempadan dibuka semula dan kami dapat mengadakan perbincangan dengan negara sumber (buruh),” katanya.

Beliau berkata kementerian telah melakukan segala usaha untuk menangani kekurangan itu termasuk meluluskan permohonan melibatkan 1.24 juta tenaga kerja asing yang sudah berada di negara ini.

“Masih terdapat sejumlah besar pekerja yang sedang dalam proses untuk datang ke sini, tetapi ia akan berlaku secara berperingkat,” katanya sambil menambah bahawa Malaysia akan mempunyai kira-kira 2.2 juta pekerja asing, tertinggi pernah, tidak lama lagi.

Bercakap mengenai keputusan untuk mengasingkan sesi temu duga dengan majikan, Saravanan berkata perkara itu boleh dilakukan, jika ia mengurangkan kesesakan di ibu pejabat.

“Mereka (meminta kementerian) mengekalkan temu duga terpencar. Saya boleh buat itu, tidak ada masalah, kita akan kekalkan,” kata Saravanan menjawab Ngeh yang mempersoalkan kesukaran majikan untuk datang secara fizikal ke Putrajaya untuk proses atau mengemas kini butiran ringkas seperti alamat rumah dan nombor telefon.

Ngeh dan Kulasegaran sebelum ini mencadangkan agar temu duga diadakan secara maya bagi tujuan menjimatkan masa dan mengurangkan kos.

“Terdapat situasi di mana majikan mengeluarkan dokumen palsu seperti lesen pihak berkuasa tempatan, penyata cukai pendapatan dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semasa temu duga dijalankan secara dalam talian dan sebab itu kami meminta mereka hadir secara fizikal,” jelas Saravanan.

Tambahnya, pengambilan pekerja asing perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya tidak berlaku lebihan pekerja asing di negara ini, seperti yang berlaku pada 2009.

“Kami mempunyai begitu ramai daripada mereka sehingga mereka didapati tidur hampir di mana-mana, di ibu negara,” katanya.

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button