Nasional

Tempoh setahun selesai isu tiada kad pengenalan – KDN

Kerajaan memperuntukkan tempoh setahun kepada individu yang tidak memiliki kad pengenalan untuk mengemukakan dokumen sah bagi membolehkan mereka mendapatkan kewarganegaraan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata isu itu telah berlanjutan untuk tempoh yang begitu lama sehingga mengundang pelbagai masalah termasuk dipolitikkan sesetengah pihak sebagai isu perkauman.

Tegasnya, adalah tidak logik bagi individu yang berusia lebih 63 tahun tetapi belum memiliki kad pengenalan.

“Maka sebab itu, saya akan bagi satu tempoh dalam masa setahun semua mereka mesti mendaftar dengan menggunakan bukti atau dokumen yang boleh kita anggap mereka sebagai sah warganegara.

“Kita pastikan yang warganegara tetap warganegara, yang bukan warganegara tetap bukan warganegara,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2021 peringkat jawatankuasa bagi kementerian itu.


Dalam pada itu, beliau turut memberi jaminan kemudahan infrastuktur balai polis serta kebajikan anggota polis akan sentiasa diutamakan namun mungkin mengambil masa susulan impak penularan COVID-19.

Jelasnya atas faktor kelembapan ekonomi akibat wabak itu, terdapat beberapa rancangan untuk  membaiki dan menaik taraf balai polis terpaksa ditangguh.

Rang Undang-undang Perbekalan 2021 bagi kementerian itu lulus dengan suara majoriti selepas dibahas 12 Ahli Parlimen masing-masing enam dari penyokong kerajaan dan pembangkang. – BERNAMA

 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button