Sukan

Temasya Sukma akan diadakan setelah tertangguh oleh Covid-19

KUALA LUMPUR: Sukan Malaysia (Sukma) ke-20, yang ditangguhkan dua tahun lalu kerana pandemik COVID-19, akan diadakan dari 29 September-8 Oktober tahun ini di Lembah Klang.

Majlis Sukan Negara dalam satu kenyataan berkata, temasya yang dikenali sebagai ‘SUKMA XX, MSN 2022’, akan melibatkan 16 sukan wajib dan 15 sukan pilihan, dan dua sukan demonstrasi – silambam dan kabaddi.

Kenyataan itu diumumkan dalam mesyuarat jawatankuasa tertinggi Sukma hari ini. Ia juga akan mengekalkan peraturan dan peraturan mengenai had umur yang telah dipersetujui sebelum ini.

Bagaimanapun, jumlah sebenar acara yang akan dipertandingkan adalah tertakluk kepada jumlah minimum penyertaan untuk lapan negeri bagi setiap sukan dan acara yang akan diputuskan oleh jawatankuasa teknikal Sukma nanti.

Sukan Para Sukma akan berlangsung dari 29 Okt hingga 6 Nov.


Sukma ke-20 sepatutnya diadakan di Johor dari 6-14 Mac 2020. Ia telah ditangguhkan beberapa kali kerana pandemik sebelum dipersetujui bahawa MSN akan menganjurkan temasya itu di Lembah Klang.

Susulan keputusan itu, beberapa pihak menggesa penganjur menaikkan had umur kepada 23 tahun berbanding 21 tahun ke bawah, memandangkan atlet sudah mula membuat persiapan jauh sebelum wabak itu melanda.

Sukma seterusnya akan diadakan pada 2024 dan dihoskan oleh Johor.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button