Rencana

Teknologi panel solar baru yang akan merevolusikan pengeluaran tenaga?

Dalam catatan ini, kita melihat secara terperinci 5 teknologi solar yang akan memberi impak terbesar pada industri solar pada tahun-tahun mendatang

2021 teknologi suria baru – ke mana arah kita?

Apabila kebanyakan orang mendengar tentang ‘tenaga suria’ mereka langsung memikirkan panel solar yang baik di atas bumbung atau di ladang solar di padang pasir. Dan dengan alasan yang baik: panel solar skala utiliti tradisional dan bumbung telah menguasai pasaran solar hingga ke tahap ini.

Tetapi sekarang ada beberapa teknologi panel suria baru yang menarik sama ada dalam perancangan atau sudah ada di pasaran. Teknologi yang menjanjikan ini akan merevolusikan cara kita memikirkan bukan hanya solar, tetapi pengeluaran tenaga secara umum. Suria tidak lagi memerlukan bidang tanah atau ruang bumbung yang besar, dan juga tidak perlu kelihatan membosankan.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

# 1 Ladang solar terapung (aka ‘floatovoltaics’)

Panel silikon menjadi lebih murah dan lebih efisien dari hari ke hari. Menurut para pakar, jika panel fotovoltaik diletakkan di takungan dan kawasan berair yang lain, panel ini menawarkan kecekapan yang lebih tinggi serta banyak manfaat lain.

“Floatovoltaics” adalah sistem tenaga suria fotovoltaik yang dibuat untuk mengapung di takungan, empangan, dan kawasan berair lainnya.

Ladang solar terapung dapat menjana sejumlah besar elektrik tanpa menggunakan tanah atau harta tanah yang berharga. Kos pemasangan panel fotovoltaik terapung adalah lebih rendah daripada panel fotovoltaik darat. Juga, penyelidikan menunjukkan bahawa pengeluaran tenaga panel solar terapung lebih besar hingga 10% disebabkan oleh kesan penyejukan air.

Selain menghasilkan tenaga suria yang bersih, ladang solar terapung dapat membantu pengurusan air. Ia mengurangkan kehilangan air pada penyejatan kerana mereka membatasi peredaran udara dan menyekat cahaya matahari dari permukaan air. Juga, ladang solar terapung menghalang pengeluaran alga berbahaya, menurunkan kos rawatan air. Selanjutnya, air di bawahnya menjadikan panel suria bersih dan meminimumkan pembaziran tenaga.

Pada tahun 2008, sistem panel terapung 175 kWh komersial pertama dipasang di California di kilang anggur Far Niente di Napa Valley.

# 2 Teknologi solar BIPV

Fotovoltaik bersepadu bangunan, seperti namanya, memadukan seni bina bangunan dalam bentuk atap, kanopi, dinding tirai, dan sistem cahaya langit. Tidak seperti panel PV suria tradisional, BIPV dapat menarik secara estetika dan kompromi pada reka bentuk bangunan.

Sudah tentu, estetika sahaja tidak mencukupi untuk pembeli solar; ekonomi juga penting. Berita baiknya ialah sistem panel solar BIPV membolehkan pemilik rumah menjimatkan kos bahan binaan dan tenaga elektrik. Dengan menggantikan BIPV dengan bahan binaan standard, anda dapat mengurangkan kos tambahan sistem pemasangan panel solar.

Teknologi BIPV, ketika digunakan di atrium, lantai teres, dan kanopi bangunan, memberikan faedah berikut:

Peningkatan kecekapan tenaga
Penebat haba dan bunyi yang tinggi
Output kuasa yang bersih dan bebas dari cahaya matahari
Kos O&M menurun
Jejak karbon sifar
PV fotovoltaik yang dipasang sebagai bahan binaan bertindak sebagai alat penjana tenaga, yang memungkinkan cahaya semula jadi di dalam rumah dan pejabat, sama seperti cermin mata seni bina konvensional.

# 3 Kulit suria

Kulit suria adalah teknologi PV baru untuk mengintegrasikan reka bentuk khusus ke dalam sistem panel solar. Teknologi kulit suria serupa dengan balutan iklan yang dipaparkan di tingkap bas.

Sistine, pengeluar kulit suria, sedang menguji teknologi di Makmal Tenaga Diperbaharui Nasional Amerika Syarikat untuk meningkatkan kecekapannya. Kulit filem nipis suria mengekalkan kecekapan tinggi kerana kemajuan penapisan cahaya selektifnya. Sinar matahari yang jatuh pada kulit suria disaring untuk mencapai sel suria di bawahnya. Hasilnya, ia secara serentak memaparkan gambar khusus dan memberikan tenaga suria.

Gambar khas yang dicetak ini, yang disisipkan ke dalam panel suria, dapat sama dengan rumput atau atap rumah anda yang berumput.

Panel kulit solar juga boleh bermanfaat untuk perniagaan atau pejabat kerajaan. Mereka boleh disesuaikan untuk memaparkan logo perniagaan, iklan perniagaan, bendera negara, dan sebagainya.

Lebih-lebih lagi, kulit suria menggunakan sistem rak tanpa rel, duduk lebih rendah, mempunyai kemasan tipis dan menyembunyikan komponen logam, memberikan panel yang sangat sejuk. Sekiranya estetika panel menghalang anda daripada pergi ke solar, SolarSkins Sistine mungkin merupakan penyelesaian yang anda cari.

Sebagai tambahan kepada faedah ini, Sistine Solar membolehkan anda memantau prestasi sistem anda 24/7 di telefon anda. Ini juga memberi anda amaran sekiranya ada masalah atau pemadaman tenaga suria, dan memperbaikinya pada waktu yang tepat.

Walau bagaimanapun, kelemahan panel kulit suria adalah kosnya, iaitu sekitar 10% lebih tinggi daripada harga panel tradisional.

# 4 Kain solar

Sinaran suria tersedia di seluruh planet, jadi mengapa tidak menjana tenaga anda sendiri, di mana sahaja diperlukan? Bayangkan bahawa selain menghasilkan tenaga suria di lokasi yang tetap, anda juga dapat melakukannya semasa bergerak dengan pakaian anda sendiri.

Para penyelidik sedang mengembangkan kain solar dengan visi memasukkan tenaga suria di setiap gentian. Filamen solar ini boleh disisipkan ke dalam kemeja-t anda, mantel musim sejuk, atau pakaian lain untuk membantu anda tetap lebih panas, menghidupkan telefon anda, dan memberikan tenaga untuk keperluan lain semasa anda dalam perjalanan.

Terdapat beberapa bidang di mana para penyelidik telah berusaha menggabungkan kain solar dan panel solar, yang merangkumi:

Bangunan yang memberikan keteduhan dan kekuatan
Khemah yang menerangi lampu jalan, dan
Langsir yang menghilangkan penggunaan kuasa dari grid
Pakaian rumah tangga buatan solar dapat membantu anda menjimatkan kos pemasangan dan pemasangan panel solar.

Syarikat pembuatan sel suria juga mengusahakan projek Tentera Darat AS dengan visi untuk mewujudkan khemah robotik solar. Dengan kos suria yang terus menurun, tidak mungkin membayangkan masa depan di mana hampir semuanya akan dikuasakan oleh solar percuma, matahari.

# 5 Penghalang kebisingan solar fotovoltaik (PVNB)

Kebisingan lalu lintas lebuh raya di AS selalu menjadi perhatian semua orang. Untuk mengatasi masalah ini, 48 negeri telah membina hampir 3,000 batu penghalang kebisingan lalu lintas. Penghalang kebisingan selalu dibina dengan tujuan tunggal untuk merancang penghalang yang menjimatkan kos yang dapat melakukan fungsi pengurangan kebisingan dengan cekap. Walau bagaimanapun, matlamat Jabatan Tenaga AS kini telah berkembang untuk menggabungkan pengurangan kebisingan dengan penjanaan tenaga yang mampan.

Memandangkan penggunaan penghalang kebisingan yang meluas di AS, potensi menghasilkan tenaga solar dari ini berkemungkinan sekitar 400 gigawatt jam (GWh) setiap tahun. Ini kira-kira sama dengan penggunaan elektrik tahunan 37,000 rumah.

Masa depan solar kelihatan cerah

Tenaga suria lebih awal dihasilkan hanya dengan menggunakan panel permukaan tanah atau atap. Tetapi berkat semua kemajuan yang disebutkan di atas, solar diatur untuk menjadi lebih ringan, lebih fleksibel, dan dapat digunakan di mana saja.

Bayangkan semua teknologi ini ada dan anda mengunjungi bandar lain. Anda boleh membeli makanan di troli makanan bertenaga suria, memakannya semasa dalam perjalanan di lebuh raya berkuasa solar, dan mengecas telefon anda dari pakaian bertenaga suria anda. Inilah rupa masa terdekat!

Dan sebenarnya terdapat banyak teknologi suria kediaman inovatif lain yang sedang dikembangkan atau sedang dilancarkan pada tahun 2021. Mungkin teknologi baru yang paling menjanjikan adalah sel suria Perovskite, yang tidak lama lagi dapat digunakan untuk membuat cat solar.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button