Ekonomi

Teh Hong Piow, pengasas Public Bank meninggal dunia

Pengasas dan pengerusi emeritus Public Bank Bhd, pengarah dan penasihat Tan Sri Teh Hong Piow meninggal dunia pada 10.20 pagi hari ini pada usia 92 tahun.

Teh dilahirkan di Singapura pada 14 Mac 1930, dan dia mengikuti pendidikan formal rendah dan menengah di Sekolah Cina Anglo di Singapura.

Beliau telah berkahwin dengan Puan Seri Tay Sock Noy sejak 1956 dan mereka mempunyai empat orang anak.

Saham Public Bank susut 4 sen kepada RM4.36. Bank itu kini merupakan syarikat kedua terbesar yang disenaraikan di Bursa Malaysia dengan permodalan pasaran RM85 bilion.

Teh memulakan kerjaya perbankannya pada tahun 1950 dan mempunyai pengalaman selama 72 tahun dalam industri perbankan dan kewangan.


Beliau bermula sebagai kerani bank di Overseas-Chinese Banking Corporation Ltd pada tahun 1950 dan naik pangkat kepada pegawai dalam tempoh lima tahun.

Pada tahun 1960, beliau menyertai Malayan Banking sebagai pengurus. Kemudian pada tahun 1964, beliau dinaikkan pangkat ke jawatan pengurus besar pada usia muda 34 tahun.

Teh meninggalkan Malayan Banking pada 1966 untuk menubuhkan Public Bank. Sejak itu, beliau telah menyelia evolusinya menjadi sebuah institusi kewangan moden dan bersepadu dengan rangkaian luas 265 cawangan domestik dan dua di luar negara.

Pada 6 Ogos 1966, Public Bank memulakan perniagaannya di cawangan pertamanya yang terletak di Jalan Gereja, Kuala Lumpur.

Public Bank telah disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) pada 6 April 1967.

(Visited 109 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button