Jenayah

Tawar rawatan putihkan gigi tanpa lesen, seorang wanita dipenjara

Seorang wanita warga Indonesia dipenjara dua tahun, dan denda RM25,000 kerana menawarkan perkhidmatan pemutihan gigi tanpa lesen pergigian.

Dia adalah orang pertama yang didakwa dan disabitkan kesalahan di bawah Akta Pergigian yang dipinda yang berkuat kuasa pada Januari, kata kementerian kesihatan.

Wanita itu pernah mengendalikan salun kecantikan di Bandar Puteri Puchong, Selangor, dan ditangkap menyapu venir gigi pada pelanggan wanita ketika serbuan dilakukan.

Venir pergigian digunakan dalam bentuk rawatan kosmetik bagi mereka yang mempunyai gigi sumbing, celah antara gigi, atau gigi yang tidak betul, dan bagi mereka yang mempunyai gigi bernoda.

Wanita itu mengaku bersalah dan dijatuhi hukuman penjara dua tahun, denda RM25,000 atau penjara setahun jika ingkar.


Kementerian berkata hakim telah membuat hukuman itu berdasarkan hujah timbalan pendakwa raya bahawa orang ramai perlu dimaklumkan bahawa amalan pergigian yang tidak baik oleh orang yang tidak dibenarkan adalah bahaya kepada masyarakat.

“Kementerian kesihatan terus komited untuk membendung amalan pergigian haram bagi memastikan rawatan dan amalan pergigian yang selamat ditawarkan kepada masyarakat,” kata pengarah kanan (kesihatan pergigian) kementerian kesihatan Noormi Othman.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button