Politik

Tangguh pelaksanaan Undi18, Pengerusi SPR diminta berundur

PEMIMPIN Veteran DAP. Lim Kit Siang meminta Pengerusia Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Abdul Ghani Salleh meletakkkan jawatan ekoran keputusannya untuk menangguhkan penurunan usia pelaksanaan Undi 18 tahun (Undi18) hingga September tahun depan.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, penangguhan itu adalah “pelanggaran dasar mandat Parlimen”, setelah pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan diwartakan pada September 2019.

“Ini adalah contoh yang tidak tepat dari ketidakcekapan Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa ia tidak dapat memastikan bahawa rakyat Malaysia yang telah mencapai usia 18 tahun dapat memberikan suara mereka pada pilihan raya akan datang setelah ia diluluskan oleh Parlimen selama lebih dari dua tahun,” katanya dalam satu kenyataan.

Kit Siang berkata, jika tidak kerana penggantungan Parlimen di bawah pengisytiharan darurat, Ghani “boleh didapati bersalah” kerana bertindak menolak pelaksanaan tersebut.

Namun kata beliau, Abdul Ghani perlu menunjukkan integriti dengan mengundurkan diri sebagai Pengerusi SPR kerana tidak dapat mematuhi komitmen Parlimen untuk melaksana Undi18 pada pilihan raya umum berikutnya.

Semalam Abdul Ghani dalam kenyataan mengumumkan bahawa Undi18 dijangka hanya boleh dilaksanakan selepas 1 September 2022.

Katanya, ia setelah menilai semula pelbagai kekangan dan isu yang telah menjejaskan perancangan dan persiapan awal SPR.

Beliau menjelaskan, SPR bersikap realistik dengan perkembangan dan situasi semasa negara ketika ini yang secara umumnya masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan wabak Covid-19 sekali gus menjejaskan perancangan dan persiapan SPR.

Kenyataan Abdul Ghani itu mendapat kritikan pelbagai pihak termasuk ada yang mahu mencabar keputusan itu.

Pada bulan November tahun lalu, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan mengatakan kepada Parlimen pelaksanaan usia pengundian yang lebih rendah dan pendaftaran pemilih automatik dijangka akan dimulai pada bulan Julai tahun ini.

Walaupun tarikh akhir untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang adalah hingga September 2023, namun ia dijangka diadakan lebih awal dari itu, dengan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa dia akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen setelah darurat ditamatkan. – SM

(Visited 177 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button