Berita

Tan Sri Lim Kit Siang

KUALA LUMPUR: Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang dijangka menerima gelaran Tan Sri sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ke-64 esok.

Difahamkan, Kit Siang, 82, yang pernah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen di tujuh kawasan sejak 1969 hingga 2022, adalah pemimpin DAP pertama yang dianugerahkan dengan gelaran berkenaan.

Gelaran itu ialah darjah kebesaran persekutuan kedua tertinggi, selepas Darjah Yang Mulia Pangkuan Negara, Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) atau Darjah Yang Mulia Setia Mahkota Malaysia, Seri Setia Mahkota yang membawa gelaran Tun.

Foto Kit Siang yang menghadiri raptai majlis penganugerahan darjah kebesaran itu dikongsi bekas Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi Chuan Aun di Facebook, hari ini.

Berdasarkan muatnaik itu, Jeff Ooi memaklumkan bahawa Kit Siang melakukan raptai dengan menggelarkan bekas Pengerusi DAP itu sebagai Tan Sri.

“Keluarga veteran Lim. Tan Sri Lim Kit Siang (Raptai). Tun Lim Chong Eu. Tun Ling Liong Sik. Tun Lim Keng Yaik.

“Penganugerahan adalah pada hari Isnin, 5 Jun. Masih ada masa untuk membeli songkok.

“Songkok semasa raptai kelihatan tidak begitu muat dengan kepala beliau. Ia kelihatan seperti songkok budak, yang dipakaikan di kepala ayah,” katanya.

Lim Kit Siang adalah seorang politikus Malaysia yang terkenal dan berpengaruh. Dia lahir pada 20 Februari 1941 di Batu Pahat, Johor, Malaysia. Lim Kit Siang adalah salah satu tokoh utama dalam Parti Aksi Demokratik (DAP), salah satu parti politik terbesar di Malaysia.

Selama lebih dari empat dekad, Lim Kit Siang telah menjadi salah satu suara utama dalam politik Malaysia. Dia sering dianggap sebagai salah satu oposisi terkuat terhadap pemerintahan yang berkuasa. Lim Kit Siang dan DAP telah memperjuangkan reformasi politik, pembaruan institusi, dan keadilan sosial di Malaysia.

Lim Kit Siang juga dikenal kerana keberaniannya dalam menyuarakan pendapat dan kritik terhadap dasar pemerintah yang dianggapnya tidak adil atau korup. Dia telah menghadapi beberapa tindakan dan penahanan oleh kerajaan Malaysia selama perjalanan politiknya.

Selain berperanan sebagai anggota parlimen, Lim Kit Siang juga merupakan seorang penulis yang produktif. Dia telah menulis banyak buku dan artikel tentang politik dan masalah sosial di Malaysia.

Meskipun Lim Kit Siang telah pencen sebagai ketua DAP pada tahun 2019, namun dia masih memainkan peranan penting dalam politik Malaysia dan terus menjadi tokoh yang dihormati.

(Visited 911 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button