fbpx
Luar Negara

Takut dijangkiti virus Covid 19, lelaki nekad tinggal di lapangan terbang

Seorang lelaki warga California takut untuk pulang ke rumah kerana bimbang dijangkiti virus Covid 19 dipercayai tinggal di Chicago’s O’Hare Airport, Illinois, United State selama tiga bulan.

Aditya Udai Singh, 33, ditahan oleh pihak polis Chicago pada pagi sabtu lalu di lapangan terbang berkenaan dan didapati bersalah kerana melakukan penyamaran di kawasan terlarang serta mencuri wang kira-kira kurang daripada US Dollar $500.

Singh hadir ke mahkamah pada hari berikutnya dan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pendakwa raya, Singh dikatakan tiba di Chicago’s O’Hare Airport dari Los Angeles pada 19 Oktober tahun lalu.

Dia kemudian tinggal di situ tanpa dikesan oleh pemeriksaan keselamatan lapangan terbang berkenaan sehinggalah hari dia ditahan pada 16 Januari lalu.

Menurut laporan, Singh ditangkap oleh dua orang pekerja United Airlines selepas didekati oleh mereka kerana ingin melihat dokumen pengenalan dirinya.


Sebaliknya, dia menunjukkan lencana pengenalan diri milik salah seorang pengurus operasi lapangan terbang berkenaan yang dilaporkan hilang pada Oktober tahun lalu.

Ketika dalam perbicaraan di mahkamah, pembantu peguam, Kathleen Hagerty berkata Singh menyatakan yang dia takut untuk pulang ke rumah kerana bimbang dijangkiti virus Covid 19 disamping penumpang-penumpang di lapangan terbang berkenaan memberikan dia layanan baik seperti makanan sepanjang dia “tinggal” di sana.

Sementara itu, Hakim Mahkamah Cook County, Susana Ortiz meluahkan rasa terkejut kerana wujud kes seperti ini yang dianggap luar biasa dan meminta pihak Chicago’s O’Hare Airport untuk memberi penjelasan berhubung perkara tersebut.

Walaubagaimanapun, selepas disiasat, Singh didapati bukanlah seorang penjenayah dan dia merupakan penduduk pinggir bandar daerah Orange, Los Angeles dan tidak mempunyai sebarang rekod jenayah.

Ekoran dari itu, Singh didenda US Dollar $1000 dengan syarat bahawa dia tidak akan tinggal di Chicago’s O’Hare Airport lagi dan diarahkan untuk kembali ke mahkamah semula pada 27 Januari.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button