Jenayah

Taktik tipu gagal, konon ibu masuk hospital

SEORANG lelaki guna helah ibu sakit dan sedang menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh selepas ditahan ketika melarikan diri apabila diarahkan berhenti oleh polis yang menjalankan Op Selamat.

Beliau berkata demikian kerana telah melakukan kesalahan menggunakan lorong kecemasan.

Susulan itu, Pegawai Turus Lebuhraya Tengah Zon A, Jabatan Siasatan Jenayah Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Asisten Superintendan Nasyrul Ridzuan Abd Razak berkata pemeriksaan lanjut dengan menghubungi hospital dan mendapati ibunya tidak sakit dan disahkan oleh doktor bertugas.

Memetik laporan Berita Harian, siasatan mendapati suspek menipu malah cukai jalan kenderaan dipandunya juga sudah tamat tempoh.

“Kita mengesannya memandu di lorong kecemasan di Kilometer (KM) 434 Lebuh raya Utara Selatan arah selatan sebelum cuba melarikan diri ketika polis mengarahkannya berhenti pada jam 6.25 petang.


“Semasa anggota polis cuba memberhentikan kenderaannya, lelaki berusia 35 tahun itu terus memecut ke lorong kanan untuk melarikan diri,” katanya dalam satu kenyataan.

Nasyrul berkata, polis kemudian mengejarnya dan mengarahkan berhenti namun suspek tetap berdegil dan memandu dalam keadaan melulu dengan membuat zig zag yang boleh membahayakan pengguna jalan raya lain.

“Suspek kemudian ditahan di KM22.7 Lebuh raya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (LATAR).

“Pemeriksaan lanjut mendapati suspek bersama tiga wanita dan siasatan lanjut mendapati cukai jalan kenderaan terbabit sudah tamat tempoh pada 6 Mei 2020,” katanya.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan dan Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987. – BERITA HARIAN – SM

(Visited 52 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button