Politik

Takiyuddin sindir Puad Zarkashi minta BN tarik sokongan

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri Datuk Takiyuddin Hassan menyindir Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Dr. Mohd Puad Zarkashi yang menggesa ahli parlimen Barisan Nasional (BN) menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Takiyuddin berkata, seorang pemimpin yang sejati adalah mereka yang meninggalkan legasi dengan berusaha mempertahankan penyatuan dalam kalangan rakyat.

Ketua Penerangan Pas itu berkata, pemimpin sejati  akan menunjukkan sikap untuk mempertahankan perpaduan dalam kalangan rakyat.

“Legasi paling murni seorang pemimpin sejati adalah merangka dan mempertahankan penyatuan dan perpaduan dalam masyarakat dan negaranya.

“Perpaduan perlu diasas atas kejujuran, jika tidak ia adalah tidak lebih baik daripada satu konspirasi,” ciap  Takiyuddin di Twitternya.


Dalam ciapan itu Takiyuddin turut berkongsi laporan berita bertajuk ‘Puad Zakashi gesa BN tarik sokongan terhadap Muhyiddin.

Mohd. Puad yang tidak dicalonkan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 berkata, cadangan beliau itu susulan kegagalan kerajaan dipimpin Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengotakan janji.

Ini terutamanya dalam mempermudahkan pengeluaran i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan pemberian enam bulan moratorium secara automatik.

“Betul, MP akan dipertanggungjawabkan. Mereka sahaja yang boleh mengundi. Harga seorang MP memang mahal. Lebih mahal jika mereka melakukan “keberanian politik”.

“Justeru apa langkah seterusnya yang boleh dilakukan?

“Tarik sahaja sokongan daripada Muhyiddin sebagai PM. Nampak macam kamikaze. Tetapi apa salahnya, demi rakyat.

“Mungkin tidak semua MP BNBBC sanggup. Lima tarik sokongan pun Alhamdulillah. Tiga pun ok. Gunakan hati nurani,” katanya menerusi Facebook miliknya, pada Khamis.

Menurut bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) itu, rakyat masih terbelenggu dengan kriteria kategori kedua pengeluaran i-Sinar KWSP manakala pemberian moratorium automatik hanya diberi kepada golongan B40, M40 dan peniaga kecil.

Mohd. Puad antara segelintir pemimpin UMNO dari Johor yang lantang bersuara dan memberi pendapat berhubung kerjasama parti itu dengan Bersatu dalam Perikatan Nasional.-SM

(Visited 245 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button